Govori alkarskih vojvoda: NIKOLA TOMAŠEVIĆ – 1993.

Autor/ica
Objavljeno: 4 srpnja, 2014
nikola_tomasevic

278. Alka održana 1993. godine bila je još jedna ratna Alka. No ovoga puta, ona je održana u pobjedničkom ozračju, nakon pobjedničke akcije HV-a na Maslenici i oslobađanju brane HE Peruća koje su provele upravo sinjske postrojbe HV-a.

Zanimljivo je da će mladi časnici HV-a koji su sudjelovali u tim pobjedničkim vojnim akcijama – Mirko Norac i Ante Kotromanović – i sami postati alkarske vojvode.

Te 1993. u svečanu alkarsku ložu vratili su se i predstavnici diplomatskog kora, a ta 278. Alka ostati će upamćena i po jednom lapsusu pri oslovljavanju tadašnjeg glavnog uzvanika – generala Janka Bobetka.

Alkarski vojvoda Nikola Tomašević, te je godine održao još jedan nadahnuti, čvrsti govor u kojemu su se isprepletale povijest i sadašnjost.

Na kraju više nego uzorno odrađenog četverogodišnjeg mandata, rijetki su mogli pretpostaviti da je to ujedno i oproštajni, posljednji govor Nikole Tomaševića kao alkarskog vojvode.

Ali promjene su se dogodile. Već slijedeće godine alkarski vojvoda postao je Mirko Norac.

Nikola Tomašević i danas je član VAD-a. Ostat će zapamćen kao prvi alkarski vojvoda u samostalnoj hrvatskoj državi, vojvoda viteškog držanja i pučkog izričaja, i čovjek koji je Alku oduvijek nosio i danas je nosi u dubini svog srca.

Alkarski vojvoda Nikola Tomašević – govor na 278. Alki – 1993. godine

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh