Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Grad Sinj pokrenuo projekt ‘Sinjska rera’

Autor/ica
Objavljeno: 10 siječnja, 2022
sinjska rera

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji je jutros gostovao u programu Hit radija, potvrdio je da je u ovogodišnjem proračunu Grada Sinja osigurano 100 tisuća kuna za projekt ‘Sinjska rera’.

Riječ je o projektu zahvaljujući kojem bi, povodom 60 godina od zadnje vožnje uskotračne, parne željeznice Sinj – Split, bio pokrenut postupak njenog vraćanja u Sinj, odnosno postavljanja slične.

Uskotračna, parna željeznica, Sinjska rera, proizvedena je u tvornici ‘Đuro Đaković’ u Slavonskom Brodu, a imala je oznaku JŽ 83-017. Počela je prometovati 12. rujna 1903. između Sinja i Splita. U gospodarskom i socijalnom smislu bila je poveznica između Cetinske krajine i središta Dalmacije. Naziv ‘Rera’ dobila zbog putnika koji su, vozeći se njome, pjevali reru, pučke dvoglasne pjesme karakteristične za sinjsku krajinu. Zbog izgleda i sporosti nazivali su je i ‘Šuljarica’, zatim ‘sinjska željeznica’, ‘sinjski vlak’, ‘sinjska ferata’. Svoju posljednju vožnju odvozila je 30. rujna 1962. godine iz Sinja do Splita, nakon čega je demontirana i ‘deportirana’ u Crnu Goru. Iako su je Sinjani prije desetak godina pokušali vratiti, na kraju je dospjela u Srbiju, u Čačak, gdje je ispred Željezničke stanice izložena kao eksponat.

‘Ja ću kao gradonačelnik učiniti sve što je u mojoj i u mogućnosti gradske uprave da se do 30. rujna Rera vrati u Sinj, jer je ona, uz Sinjsku alku i Gospu Sinjsku, ono što predstavlja identitet i grada Sinja, ali i cijele Cetinske krajine. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 100 tisuća kuna za pripremu projekta za apliciranje na EU fondove, a u sljedećoj godini planirali smo još 400 tisuća kuna. Nije ovdje samo riječ o kupnji Rere, već i o uređenju cijelog prostora na kojem će biti postavljena. Naravno da će se ova tema naći i pred vijećnicima Grada Sinja’, kazao nam je gradonačelnik Bulj.

Na pitanje hoće li u Sinj stići ‘prava’ Rera, ona koja je sada u Srbiji, u Čačku, ili njena replika, gradonačelnik je kazao kako je Grad Sinj dobio ponudu za jednu drugu lokomotivu, koja je identična Sinjskoj reri.

‘Radi se o parnoj lokomotivi proizvedenoj također u tvornici ‘Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu, koja je identična Sinjskoj reri, oznake 83-181. Nju je u Bosni i Hercegovini pronašao i otkupio Sinjanin Joško Marić, koji živi i radi na Krku, te ju je dao na restauraciju u specijaliziranu tvrtku’, kazao je gradonačelnik, dodajući kako je uvjeren da je povratak željeznice u interesu svih građana Sinja te da bi ona bila odličan turistički brend cijele Cetinske krajine.

Prema zamislima ljudi koji su uključeni u projekt, Rera bi bila postavljena na lokaciju na kojoj je nekada i bila, neposredno uz zgradu nekadašnje željezničke postaje, nasuprot zgrade osnovne škole u ulici Put Ferate.

Da se radi o lokomotivi identičnoj Sinjskoj reri, koja je posljednji put vozila na relaciji Sinj-Split prije 60 godina, potvrdio nam je poduzetnik Joško Marić, u čijem je lokomotiva vlasništvu.

‘Radi se o parnoj lokomotivi serije 83, identičnoj lokomotivi koja je vozila na realaciji Sinj – Split. Ona je trenutno u Bosni u Hercegovini, na restauraciji. Neće biti u voznom stanju, ali će biti u izvornom stanju. Rera će 100 posto biti u Sinju do obilježavanja 60. obljetnice od njene posljednje vožnje, bez obzira na probleme kojih će sigurno biti na putu’, kazao je Marić, uputivši poruku sinjskom glazbeniku Mili Čačiji, da već može pisati novu pjesmu o Reri i njenom povratku u Sinj.

ferata@ferata.hr
0997370409