semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Gradišćanski Hrvati posjetili Otok i Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 9 svibnja, 2016

gradišćanski_hrvati_otok-sinj_1

Gradišćanski Hrvati, njih 110, iz župa Trajštof (Trausdorf) i Uzlop (Oslip) jučer su posjetili Otok i Sinj.

U prepunoj otočkoj crkvi uz koncelebraciju župnika fra Miroslava Ančića, svečanu svetu misu predvodio je i propovjedao vrhbosanski svećenik vlč. Željko Odobašić koji već dugi niz godina djeluje u Gradišću (Burgenlandu) u Austriji među Gradišćanskim Hrvatima, a trenutno je župnik u župama Trajštof (Trausdorf) i Uzlop (Oslip), kao i dekan Ruštanskog dekanata.

Tijekom svečane euharistije pjevali su župski zborovi iz Gradišća i Otoka. Na kraju misnog slavlja velečasni Odobašić u ime nazočnih župljana i biskupa iz Železnog uručio je prigodne poklone fra Miru Ančiću i načelniku Općine Otok Branku Samardžiću, koji su nakon toga prigodnim poklonima darivali goste iz Austrije.

Nakon svete mise ispred crkve upriličen je prigodni kulturno umjetnički program u kojem su u tradicionalnim narodnim nošnjama nastupili Otočani i Otočanke i gosti iz Gradišća.

Uslijedilo je druženje uz bogatu ponudu jela i pića, a desetak pjesama za goste otpjevala je klapa Sv. Luka iz Otoka, na oduševljenje svih prisutnih.

Zahvalio bih se fra Miru i svim ljudima dobrog srca punog vjere na ovakvom dočeku, istaknuo je don Željko Odobašić i dodao:

‘Iako su Hrvati u Gradišću već skoro 500 godina, mi nismo zaboravili naš hrvatski jezik, našu kulturu i običaje. Drago mi je da smo sve to mogli pokazati ovdje u Otoku. Vjerujem i nadam se skorom susretu s ovim dragim ljudima i kod nas u Gradišću, kako bi se ovo započeto prijateljstvo još više produbilo,’ kazao je između ostalog don Željko Odobašić.

Iako sam obišao svijet i službovao u mnogim župama, ovo je jedan poseban trenutak za mene, kazao je fra Miro Ančić:

‘Ovo misno slavlje i sve što se poslije događalo, to je jedna velika radost kod čovjeka. Ovdje, u našem Otoku, susreli su se slaveći Boga Hrvati iz Austrije i mi iz Lijepe naše, što ima lijepše od toga. Hvala im što su nas posjetili.’

Fra Miro je također naglasio kako je posrednik pri posjeti Gradišćanskih Hrvata Otoku i Cetinskom kraju bila otočka časna sestra Miranda koja je prije službe u Otoku desetak godina kao redovnica služila upravo u Gradišću.

Nakon Otoka, gosti iz Austrije posjetili su Muzej Sinjske alke i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske gdje ih je primio gvardijan fra Petar Klapež. Nakon fotografiranja na Gospinu oltaru, vjernici iz Gradišća posjetili su i Franjevački muzej.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh