tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Gradonačelnikova reakcija na članak ‘Porezni obveznik BK pita poteštate!’

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2013
glavan_ivica

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan dopisom je reagirao na članak objavljen na portalu ‘Ferata’ dana 03. listopada 2013. godine pod naslovom ‘Porezni obveznik BK pita poteštate!’ Reakciju gradonačelnika objavljujemo u cijelosti.

Poštovani!

Dana 03. listopada 2013. godine na vašem web portalu „Ferata“ objavljen je članak pod naslovom  „Porezni obveznik BK pita poteštate“, kojim autor teksta gospodin Branko Kelava iznosi svoje viđenje jedne od točaka sa protekle sjednice Gradskog vijeća.

Iako nisam pobornik toga da se na svaku netočno napisanu ili izgovorenu riječ treba reagirati, ovim putem ipak s ciljem objektivnog informiranja gospodina Kelave, medija i javnosti, niže u tekstu dostavljam objašnjenje cijele situacije, s molbom da o navedenom sukladno Zakonu o medijima izvijestite javnost.

Dodatno ističem, ako gospodina Kelavu budu zanimale dodatne činjenice i informacije, a ne samo medijski prostor, da su njemu i svim našim sugrađanima otvorena vrata Gradske uprave i stručne službe Grada, a svaka dobronamjerna kritika i ideja biti će objeručke prihvaćena.

Dakle, poštovani gospodine Kelava, uvjeren kako su Vas na pisanje otvorenog pisma glede organizacije predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Sinja potaknule dobre namjere, moram ukazati na neke vrlo bitne činjenice u svezi kojih jednostavno niste dovoljno informirani ili ste ih zaboravili spomenuti, pa ih navodim kako bi i Vi, a i šira sinjska javnost imali potpunu informaciju.

Naime,  Grad Sinj, u skladu s usvojenim standardima i pravilima, osigurava predškolski odgoj i obrazovanje gotovo svoj djeci na svom području, na listi čekanja početkom ove pedagoške godine nalazilo se desetak djece uglavnom jaslične dobi koja uglavnom nisu ispunjavala sve potrebne uvjete za upis.

Ovu obvezu iz svog samoupravnog djelokruga Grad provodi i osigurava preko svog vrtića «Bili Cvitak» i dva privatna vrtića, katolički dječji vrtić «Blagovijest» i dječji vrtić «Čarobni Pianino». Kako su privatne inicijative i poduzetništvo, nakon uspostave neovisne i demokratske Republike Hrvatske, omogućeni  Ustavom, štoviše predstavljaju poželjan način za obavljanje raznih poslova i usluga na gotovo svim civilizacijskim razinama, od gospodarstva do društvenih djelatnosti, tako je i Grad Sinj s ovim privatnim ustanovama sklopio Ugovore o provođenju programa predškolskog odgoja i obrazovanja kao javne službe, u skladu sa svim potrebnim zakonskim pretpostavkama i pravnim aktima nadležnog Županijskog ureda, odnosno nadležne Uprave resornog Ministarstva.

Na ovaj način, samo u slučaju dječjeg vrtića «Čarobni Pianino», Grad za jednaku razinu usluge i jednaki broj djece u obuhvatu vrtića, smanjuje troškove za iznos od približno 800.000,00 kuna godišnje. Naime, privatni vrtić već ima ravnatelja i tajnika, potrebnog stručnog suradnika, višu medicinsku sestru, organiziranu financijsku službu, te još dva odgajatelja koja Grad također ne financira. Kada se tome pridoda i zakup prostora (koji je trenutni Zakupodavac, gosp. Milanović upisan kao suvlasnik za 1/13 nekretnine kupio od prijašnjeg vlasnika, tvornice konca  Dalmatinke d.d,) te značajne troškove otvaranje nove ustanove, mislim da bi i Vi kao porezni obveznik koji pazi na racionalno plaćanje raznih dozvola i rješenja potrebnih za trošenje novca iz gradskog proračuna trebali biti zadovoljni. Ovakvom i sličnim racionalizacijama omogućuje se npr. davanje povoljnijih uvjeta u prijevozu učenika i veći broj dodijeljenih studentskih stipendija, što ni u kom slučaju nije zanemariv podatak.

Ad) 1. i 2. Kako god bilo, privatni dječji vrtići na području našeg Grada osnivani su u skladu s odredbama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi (NN 10/97, 107/07 i 94/13) prilikom čega im nije bio potreban javni natječaj, kao što nije bilo potrebno ni zasnovati odnos javno-privatnog partnerstva, uostalom nije se ni gradio novi objekt. Sklapanje Ugovora o sufinanciranju između Grada Sinja i dječjeg vrtića«Čarobni Pianino», odobrilo je Gradsko vijeće Grada Sinja, a odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 4.725, 00 kuna! donio sam u skladu s Odlukom o komunalnom doprinosu, sve kako bi našoj djeci što prije bili dostupni programi predškolskog odgoja i obrazovanja. Izraz «tekuće donacije» koji vam je toliko zasmetao, predstavlja termin preuzet iz Zakona o Proračunu i jednostavno se mora na takav način prikazati u Proračunima jedinica lokalne samouprave pa tako i Grada Sinja, što ne znači, kako bi se iz vašeg teksta dalo zaključiti, da se nekom nešto poklonilo, već se ugovorno utvrdio iznos kojim se plaća određeni rad, u ovom slučaju rad 7 odgojiteljica 2 čistačica i kuhara u podružnici dječjeg vrtića «Čarobni Pianino» u Sinju.

Ad) 3. Proširenje Gradskog vrtića predviđeno je važećom Mrežom vrtića na području grada Sinja i to na Turjake, Obrovac Sinjski – Han i Karakašicu-Čitluk. Gradska vlast kojoj sam na čelu preuzela je obvezu da omogući otvaranje ovih područnih vrtića i ja sam uvjeren kako ćemo to do kraja mandata i izvršiti.

Ad) 4. Inače, u skladu s Državnim pedagoškim standardom (NN 63/08 i 60/10), Gradski vrtić «Bili Cvitak» ne može otvoriti podružnicu u kojoj bi upisao djecu iz vrtića «Čarobni Pianino», jer bi u tom slučaju upisivao preko 700 djece umjesto 600 koliko je Državnim pedagoškim standardom propisano.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh