mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Gradsko vijeće: Kozlica ostao bez nagrade

Autor/ica
Objavljeno: 4 kolovoza, 2015

sjednica

Na jučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća sinjski su vijećnici izabrali Ivanu Šabić (NL dr. Stipislava Jadrijevića) za novu predsjednicu Vijeća. Odabir potpredsjednika nije izvršen, a HDZ je najavio svoj prijedlog za slijedeću sjednicu.

U nastavku sjednice prihvaćeni su Godišnji izvještaj o izvršenju Proračunu Grada Sinja za 2014. te Izmjena i dopuna Proračuna Grada Sinja za 2015.

Nakon niza neuspješnih pokušaja prihvaćen je i Prijedlog Odluke o naknadi za razvoj uz amandman Kluba vijećnika SDP-HNS za ograničeno trajanje Odluke do 31. prosinca 2018. Time je postojeća naknada povećana za 1 kn/m3 vode.

Za prihvaćanje prethodno navedenih točaka dnevnog reda glasovali su vijećnici NL dr. Stipislava Jadrijevića, koalicije SDP-HNS i nezavisni vijećnik Žarko Delić.

Najviše vijećničkih polemika izazvao je Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Sinja za 2015. godinu. Najprije je predsjednik Odbora za javna priznanja Grada Sinja – Ante Čarić vijećnicima priopćio Odluku Odbora da se nagrada za životno djelo dodijeli Anti Boki, osobne nagrade Ivanu Kozlici, Jošku Kontiću i Anti Omrčenu, a kolektivne nagrade Viteškom alkarskom društvu i Franjevačkom samostanu i Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Zatim je Stipe Jadrijević Cvrlje u ime Kluba SDP-HNS predložio amandman kojim bi se s liste nagrađenih izostavio Ivan Kozlica, uz obrazloženje kako nagradu trebaju dobiti isključivo osobe s područja Grada Sinja, koji u Sinju imaju prebivalište te aktivno i svakodnevno sudjeluju u stvaranju preduvjeta da Sinj postane boljim mjestom za život. Uslijedila je polemika u kojoj je Mladen Vidić (HSLS) upitao Stipislava Jadrijevića (NL dr SJ) kako on gleda na ovaj amandman aludirajući na njegovu vezanost za Zagreb na što je dr. Jadrijević odgovorio kako on ima prebivalište u Gradu Sinju odnosno Glavicama.

Miro Bulj (NL MB) obrazloženje amandmana nazvao je apsurdnim naglasivši kako ni brojni sinjski gradonačelnici nisu rođenjem ili podrijetlom Sinjani, a i nagradu su dobijali neki koji nisu iz Sinja poput Sanadera i vlasnika tvrtke ‘Lumika’.

Hrvoje Markulin (HDZ) također se nije složio s amandmanom i njegovim obrazloženjem, te je naglasio kako SDP-ovcima ne smeta to gdje živi Ivan Kozlica nego sadržaj njegovih knjiga, dodatno se našalivši kako bi u budućnosti kandidati možda trebali biti oni koji su rođeni unutar ‘4 mosta’ ili koji se ‘kopaju na groblju sv. Frane’.

Nakon zatražene pauze, vijećnici koalicije HDZ-HSLS i NL Mira Bulja napustili su vijećnicu dok su ostali vijećnici prihvatili Odluku o dodjeli javnih priznanja, uz amandman koalicije SDP-HNS kojim je iz reda nagrađenih izostavljen Ivan Kozlica.

U nastavku Sjednice prihvaćena je Povelja o prijateljstvu Grada Zagreba i Grada Sinja, Odluka o postavljanju skulpture ispred ulaza u muzej Alke u Sinju, a razriješen je i v.d. KUS-a Sinj Boris Filipović-Grčić zbog prelaska na drugo radno mjesto, a imenovana je Dragana Modrić na privremeni rok do raspisivanja natječaja za mjesec dana.

ferata@ferata.hr
0997370409