svabo

HDZ će podržati proračun!?

Autor/ica
Objavljeno: 23 prosinca, 2013

gradsko_vijece300913

Današnjom sjednicom Gradskog vijeća, koja počinje u 16 sati, trebala bi završiti ovogodišnja sinjska politička sezona.

Najvažnija točka današnjih vijećničkih razgovora svakako je donošenje proračuna za 2014. godinu, a u okviru te točke najzanimljivije će biti (ne)usuglašavanje stavova oko izgradnje nove školske dvorane.

Kako doznajemo od visoko pozicioniranih izvora u političkim strankama zastupljenim u sinjskom Gradskom vijeću, za današnju sjednicu pripremljeno je dosta amandmana, a oni najvažniji odnose se upravo na sportsku dvoranu.

Iz Nezavisne liste Mira Bulja potvrdili su nam kako neće podržati Prijedlog proračuna za 2014. godinu te kako će od gradonačelnika tražiti povlačenje prijedloga o osiguranju oko 5,5 milijuna kuna predviđenih za izgradnju dvorane.

Vijećnici koalicije SDP-HNS svoju podršku proračunu između ostalog će uvjetovati amandmanom da se sredstva predviđena za gradnju dvorane prepolove.

Iz redova sinjskih HDZ-ovaca neslužbeno doznajemo kako vijećnici koalicije HDZ-HSLS nisu pripremili konkretan amandman vezan uz gradnju dvorane nego će od gradonačelnika Glavana, u zamjenu za potporu Prijedlogu proračuna, tražiti obećanje kako će se sredstva za gradnju dvorane osigurati i iz drugih izvora (EU fondovi, Županija, Vlada…).

Gradonačelnik Ivica Glavan je i prethodno tvrdio kako su sredstva za gradnju dvorane već osigurana u Županiji i Ministarstvu, što se u praksi pokazalo netočnim. Prošlog tjedna naglasio je i svoju sklonost prihvaćanju vijećničkih amandmana, pa mu je ovakav zahtjev HDZ-a zacijelo ne samo prihvatljiv nego i dobrodošao. U slučaju pretpostavljenog usuglašavanja gradonačelnik Glavan bi uz sigurnih 6 glasova vijećnika Nezavisne liste dr. Jadrijevića, dobio potporu i 7 vijećnika koalicije HDZ-HSLS, što predstavlja više nego dovoljnu većinu za donošenje Proračuna. U toj varijanti stavovi i amandmani Nezavisne liste Mira Bulja i SDP-a realno bi izgubili na važnosti.

Zaključimo, Proračun za 2014. po svemu sudeći će biti usvojen, a građani pošteđeni novih lokalnih izbora.

I na kraju, informacija koju smo dobili uoči zaključenja ovog teksta. Konačnu i službenu odluku o podršci Prijedlogu proračuna sinjski HDZ-ovci će donijeti na sastanku Povjerenstva i svojih gradskih vijećnika koji će se održati danas u 13 sati.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh