HEP kultura Alkar

HEP pomaže u poribljavanju Cetine

Autor/ica
Objavljeno: 14 prosinca, 2015
poribljavanje3

Tekst i foto: Filip Ratković

Članovi ŠRD Cetina Sinj krenuli su u poribljavanje rijeke Cetine i akumulacijskih jezera Đale i Prančević.

 

poribljavanje1

Nakon što je nedavnim radovima na brani Prančević pražnjeno jezero Đale i nizvodna akumulacija, došlo je do zamućenja vode i štete na ribljem fondu koji je tu obitavao. Djelatnici HEP-a su pomogli kupivšii 600 kg potočne pastrve u Kninskom ribogojilištu ‘Viribus’ i iskazali spremnost i brigu u pomoći sinjskom športsko ribolovnom društvu ‘Cetina’ koji gospodari ovim vodama.

U prvom poribljavanju u vode jezera puštena je polovica ugovorene mlađi potočne pastrve, što bi prema ribolovno-gospodarskoj osnovi trebalo ispustiti u vode, dok će ostatak biti ubačen prije početka ribolovne sezone, dakle negdje sredinom veljače slijedeće godine.

poribljavanje2

Članovi ŠRD zahvalni su upravi i djelatnicima HEP-a na iskazanoj brizi i pomoći oko niza aktivnosti koje zajednički veže rijeka Cetina. Cetinske ribiče molimo da skorašnje vrijeme kojem prethodi mrijest ribe, povedu u brizi i zaštiti ribe, kako bi prirodni prirast bio uspješan. Na taj način spriječit ćemo one koji krivolove u vremenu lovostaja, sa željom da se Cetina i pritoke osim bistrine i pitkosti prepoznaju po ribama koje će se moći gledati na bilo kojem mjestu svoga toka.

poribljavanje4

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh