trilj
vrlika
baner donlic

HRT u Svetoj Zemlji snimao dokumentarni film o Svetom Jeronimu

Autor/ica
Objavljeno: 23 svibnja, 2022
SDZ IZRAEL

foto: SDŽ

U Jerzualemu je posljednjih dana boravila ekipa Religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije koja snima dokumentarni film o Svetom Jeronimu.

‘Snimamo film o Jeronimovu životu i djelovanju, ali i njegovu utjecaju na povijest umjetnosti, književnost. Svakako je Izrael jedna od destinacija na kojoj snimamo film. Nakon Izraela idemo u Rim gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci’, ističe urednica Religijskoga programa HRT-a Antonia Hrvatin Roth koja dodaje da će se film snimati i na području Splitsko-dalmatinske županije.

‘Svakako ćemo snimati i u Dalmaciji koja se smatra njegovim rodnim krajem. U filmu ćemo prikazati sve detalje koji su vezani uz život i djelo svetoga Jeronima’, ističe Hrvatin Roth te posebno naglašava kako je postavljanje kipa Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije, jedan od glavnih razloga njihova boravka u Izraelu.

Osim sudjelovanja u snimanju dokumentarca, otkrivanja kipa Svetoga Jeronima i blagoslova početka radova na crkvi hrvatskih svetaca na Pastirskim poljanama pored Betlehema, u Svetoj Zemlji održani su i brojni drugi sastanci i susreti izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu.

Župan Blaženko Boban zahvalio je onima koji su sudjelovali u pripremi i aktivnostima vezanim uz posjet Svetoj Zemlji.

‘Svega ovoga ne bi bilo da nemamo izvrsnu suradnju s veleposlanikom Izraela u Hrvatskoj gospodinom Ilanom Morom. Stoga koristim priliku zahvaliti mu od srca na suradnji koju kontinuirano imamo u Hrvatskoj, ali i za pomoć pri organizaciji susreta u Izraelu. Zahvaljujem i nadbiskupu u miru monsinjoru Marinu Barišiću koji je toplim ljudskim riječima na početku radova na crkvi i postavljanju kipa Svetom Jeronimu dao dodatni duhovni pečat. Hvala i fra Tomislavu Glavniku s kojim smo sve to skupa radili u posljednje tri godine’, izjavio je župan.

Zamjenik župana Stipe Čogelja istaknuo je važnost susreta mladih predstavnika ICT industrije iz Splitsko-dalmatinske županije s njihovim kolegama u Izraelu.

‘Drago mi je da smo ono naše najvrjednije, naše najmlađe poduzetnike koji su nagrađivani kroz projekt ICT županija poveli s nama da se napune duhom i vedrinom koje Sveta Zemlja nudi, ali i koje nudi Izrael kao jedna od najjačih start-up nacija’, navodi Čogelja.

Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić ističe kako je izaslanstvo imalo mnogo vrijednih i korisnih sastanaka.

‘Izdvojio bih posjet Federaciji općina i njihovu inovacijskom centru gdje smo imali priliku vidjeti kako funkcionira njihova administracija te blagoslov temelja budućega centra u Betlehemu. Radi se o centru za hrvatske hodočasnike i mjestu gdje ćemo se mi Hrvati moći naći kad budemo hodočastili u Svetu Zemlju’, izjavio je Šimundić.

 

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh