Hrvatačka večer za pamćenje – ‘Kad srce zadrhti’

Autor/ica
Objavljeno: 6 srpnja, 2014
srce_01

Sinoć je ispred župne crkve Svih Svetih u Hrvacama, u organizaciji HKUD-a ‘Peruća’, izveden prikaz povijesnih događanja pod nazivom ‘Kad srce zadrhti’, autora Ante Bošnjaka – Bare koji je i režirao ovaj prikaz.

Scenskom prikazu prethodili su nastupi Mandolinskog sastava ‘Božji pivčići’ i Klape ‘Hrvace’, a oko 300 okupljenih Hrvatačanki, Hrvatačana i njihovih gostiju, pozdravili su župnik fra Neven Pavlinušić, donačelnik Općine Jakov Titlić i provincijal fra Joško Kodžoman.

‘Kad srce zadrhti’ prikaz je povijesnog događaja – potresa – koji je župu Hrvace pogodio 2. srpnja 1898. godine. U prikazu se, uz temu potresa, dočarava svakodnevni život seljaka u Hrvacama tog vremena i to kroz priču o ljubavi dvoje mladih ljudi.

Ajduka, junaka hrvatačkog kraja Marka Radana – Đemu igrao je Jakov Titlić, a njegovu ljubav Petricu Mađor uprizorila je Maja Vukman. U to vrijeme u Hrvacama je učiteljevao Dinko Šimunović kojeg je igrao Josip Ljubić, dok je u ulozi župnika fra Ante Miluna nastupio Josip Bošnjak. U scenskom prikazu nastupilo je još 30-ak glumaca, članova KUD-a Peruća, a pripreme za izvedbu trajale su nekoliko mjeseci.

Nazočni gledatelji, mogli su u 80-minutnoj predstavi vidjeti kako je nekoć izgledao život uz konje, ovce, perad, a prikazana su i zaboravljena ratila koja su tada život značila – kosu, grablje, vile, naćve, siniju, stoce, čivare, vučiju…

Cijeli scenski prikaz odvijao se uz svjetlosne i zvučne efekte, a najupečatljiviji dio bio je prikaz potresa. Scenografiju je pripremio Anđelko Titlić.

Svoje oduševljenje ovom izvedbom hrvatačkih amaterskih glumaca, gledatelji su iskazali dugotrajnim pljeskom, a glumcima se na kraju posebno zahvalio župnik fra Neven Pavlinušić.

Nakon toga uslijedilo je prijateljevanje protagonista predstave i posjetitelja, naravno uz jelo, piće i pjesmu do dugo u noć.

Autor predstave Ante Bošnjak nije krio svoje veliko zadovoljstvo nakon scenskog prikaza:

‘Osjećam veliko zadovoljstvom nakon svega. U prvom redu zbog velikog broja gledatelja kako naših Hrvatačana tako i svih onih koji su iz drugih mjesta došli vidjeti ovu našu predstavu. Posebno se zahvaljujem mojim glumcima amaterima, jer mi ovo pripremamo skoro šest mjeseci. Hvala svima koji su nas pomogli na ovom putu, u prvom redu općini, načelniku, predsjedniku društva, župniku i svim mještanima Hrvaca koji su nam ustupili svoja ratila, eksponate, blago i druga pomogala.’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh