I dalje nas prati polarna hladnoća

Autor/ica
Objavljeno: 30 prosinca, 2014

hladnoca

Do kraja aktualne i prva dva dana slijedeće godine pratit će nas pravo zimsko vrijeme, a temperature zraka bit će još niže od onih koje nas prate posljednjih nekoliko dana.

Jutros u 7 sati na meteorološkoj postaji u Glavicama izmjerena su -4°C, a tijekom cijelog jutra temperatura zraka nije prelazila -2°C. Prema riječima Rade Popadića iz udruge Crometeo, u nastavku dana pratit će nas sunčano i suho vrijeme, uz buru koja će svoj vrhunac imati u nadolazećoj noći i prvom dijelu sutrašnjeg dana, kada se ponegdje očekuju orkanski udari preko 100 km/h.

‘Bit će jako hladno, u Dalmatinskoj zagori temperature će se spuštati do -10°C i te temperature cijelu Zagoru očekuje i u novogodišnjoj noći. Uz buru, osjet hladnoće bit će gotovo kao da je -20°C, ne bih uopće preporučio boravak na otvorenom. Dobra vijest je da će ta bura na Novu godinu početi slabjeti, iako će i dalje biti još jako hladno – ujutro u Zagori ispod -10, a ponegdje u kotlinama i ispod -15°C. Međutim, danju će se uz obalu pojaviti prvi plusevi, a daljnje zatopljenje očekuje se u petak’, kazao je Rade Popadić.

U petak će nas pratiti pretežno vedro. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će slabiti i prestati i na moru okretati na levant i slabo jugo. Jutro će i dalje biti hladno, ali nekoliko stupnjeva toplije u odnosu na prethodne dane. Danju temperature u porastu i najtoplijem dijelu dana bit će od 4 do 9°C, ponegdje u Zagori malo više.

U subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ponegdje je moguće malo kiše, a najviše dnevne temperature većinom će se kretati od 7 do 12°C. Promjenjivo će biti i u nedjelju ujutro, a u drugom dijelu dana pretežno vedro. Ponovno će zapuhati umjerena do jaka bura i tramontana. Neznatno svježije u odnosu na subotu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh