HEP kultura Alkar

IN MEMORIAM Josip Bilandžić

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2017
josip_bilandzic

Biti dio svečane alkarske povorke čast je za svakog Cetinjana, a proći ulicama Sinja i Alkarskim trkalištem, u živopisnim odorama koje svjedoče povijest, vjeru, kulturu i nacionalni ponos, poseban je trenutak. Jedna od najčasniji dužnosti je ponijeti alkarski barjak, a tu čast imao je Josip Bilandžić iz Krušvara, koji je preminuo u 91. godini u Münchenu.

Imao je takvu čast da prvi pronese barjak s likom Bogoridice, Čudotvorne Gospe Sinjske, u samostalnoj Hrvatskoj. Današnji barjak izvezle su časne sestre Kćeri božje ljubavi iz Splita, a predložak za vezenje je izradio akademski slikar Petar Jakelić. Alkarski barjak blagoslovio je zagrebački kardinal mons. Franjo Kuharić u Crkvi gospe Sinjske 28. srpnja 1991. Barjak je blagoslovljen u nazočnosti svih alkara i alkarskih momaka, članova Upravnog odbora i drugih alkarskih dužnosnika, te velikog broja građana Sinja i cetinskog kraja. Uz alkarskog vojvodu Nikolu Tomaševića i samog alkarskog barjaktara Josipa Bilandžića, kuma barjaka je Tonka Madunić Lovrić koja potječe iz stare sinjske alkarske obitelji. Bila je to velika čast za obitelj i cijeli rodni kraj Josipa Bilandžića, koji je alkarski barjak nosio te 1991. i 1992. godine.

Uvijek je bio uz konje. Njegova obitelj, kao i njegovi preci imali su konje i po tome su bili nadaleko poznati. Nakon završenih škola i stečenog zvanja dipl. Ing. strojarstva i kratkog rada u Domovini, Josip Bilandžić veći dio života proveo je u drugim zemljama. Političke i ekonomske prilike nagnale su ga na život izvan granica Hrvatske, a ponajviše u Njemačkoj u Münchenu, gdje je imao svoju tvornicu strojeva. Poslovi i poduzetnički duh bili su temelj njegova života, ali bez konja i konjičkog sporta nije mogao. Dovoljno je istaknuti štale unutar samog posjeda u Njemačkoj, ranč u SAD-u koji se proteže na 150 hektara te posjed u Brazilu. U svom rodnom Krušvaru također je uredio štalu s velikom travnatom površinom u kojoj je znalo biti desetak konja. Njegovi konji su i u štalama sinjskog hipodroma, pored staze gdje su njegova grla imala vrlo dobre galopske rezultate.

Posljednji ispraćaj Josipa Bilandžića biti će u utorak, 21. studenog u njegovom rodnom Krušvaru u 14,30 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh