lady

IN MEMORIAM Josip Marinović

Autor/ica
Objavljeno: 15 studenoga, 2021
marinovic

Otvaranje Galerije Marinović 2019. godine (na slici fra Mirko i gospodin Marinović)

Preminuo je akademski kipar Josip Marinović. Posljednji pozdrav uputio je prijatelj, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Sinj i ravnatelj Zbirke franjevačkog samostana u Sinju fra Mirko Marić.

‘Josip je rođen 1937. godine u Skoplju. Osnovnu školu i gimnaziju zaršio je u Zagrebu. Godine 1960. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kiparskom odjelu u klasi profesora Frana Kršinića. Od 1966. do 1968. godine pohađa specijalku za monumentalnu plastiku kod istog profesora.. Čitav život je živio i radio u Zagrebu. Umro je 14. studenog 2021.u Zagrebu. Pokoj vječni darul mu Gospodine.

Josipa sam upoznao prije 24 godine kada smo počeli planirati Put križa na Gradu (tvrđavi). Od tada naše prijateljstvo traje sve do ovih dana kada se preselio u vječnost. Iznenadio sam se kad je, on zadarski Zagrepčanin, jednoga dana rekao: Fra Mirko, razmišljao sam i odlučio, ja bih svoj opus najradije povjerio tebi i tvom samostanu.

Odgovorio sam: Ja sam ne mogu, moram upoznati Provinciju i samostan i onda ću ti odgovoriti. Provicija i samostan su pametno postupili i ponudu prihvatili, veliki dio njegove ostavštine smo dovezli i smjestili u samostanske prostore iznad glazbenice. Naš dragi, kako smo ga od milja zvali Joža, bio je veliki hrvatski kipar, rodoljub, dobrotvor i divan čovjek.

ZA SVE TI HVALA DRAGI NAŠ JOSIPE! DOVIĐENJA U VJEČNOSTI.’

Fra Mirko Marić

ČGS docx

Čudotvorna Gospa Sinjska (rad J. Marinovića)

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh