mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

In memoriam: Joško Bošnjak Čoko

Autor/ica
Objavljeno: 5 lipnja, 2024
josko bosnjak

Nekom čudnom brzinom prazni se knjiga gdje su zapisana imena istinskih sinjskih i cetinskih zaslužnika.

I dok je mjesec lipanj počeo brojati svoje prve dane, zatvaraju se i mnoge stranice ovozemaljskog života. Jedna takva zatvorila se u ponedjeljak 3. lipnja. U 68. godini života napustio nas je Joško Bošnjak Čoko.

Zabrecala hrvatačka zvona kazujući puku kako netko odlazi u vječna počivališta. Krajem 90-ih komunistički sustav u Europi se raspadao. Mijenjali su se jednopartijski sustavi i dolazile su demokratske promjene. Taj val demokracije zahvatio je Hrvatsku, a mnogi odvažni krenuli su na taj put u stvarnju slobodne i neovisne Lijepe Naše.

Među onim predvodnicima u cetinskom kraju bio je upravo Joško Bošnjak Čoko, kao jedan od čelnih ljudi HDZ-a. Svjedoci tog vremena ističu kako je već 1990. trebao stati na čelo tadašnje Skupštine Općine Sinj, ali zbog nekih drugih okolnosti to se tada nije dogodilo. Međutim, godinu dana poslije, 1991. postao je čelnim čovjekom cetinskog kraja obnašajući tu dužnost do 1993. godine. Uz svoj politički angažman bio je uspješni ravnatelj GD Crvenog križa Sinj. Dugo godina bio je uzoran član Viteškog alkarskog društva. Kao prosvjetni djelatnik učio je i naučio mnoge učenike u Vrlici, Sinju, Hanu i Otoku o temama iz povijesti i zemljopisa.

Nakon godina provedenih u svojim Hrvacama otisnuo se u Švicarsku gdje je posljednjih 20-ak godina živio sa suprugom i petero djece.

Posljednji ispraćaj Joška Bošnjaka Čoke bit će u petak 7. lipnja u 17 sati u njegovim rodnim Hrvacama. Neka mu je laka hrvatska gruda koju je neizmjerno ljubio i volio.

Počivao u miru Božjem, a obitelji iskrena sućut.

ferata@ferata.hr
0997370409