semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

IN MEMORIAM Marija Cvrlje Radović

Autor/ica
Objavljeno: 11 siječnja, 2015
marija_cvrlje_radovic1

Zaškripale su i zajecale sinjske kazališne daske, a tragovi kretanja kista sa sobom su na likovno platno ponijeli tužne boje. S ovozemaljskog života otišla je u vječnost zaslužnika poznata sinjska glumica, redateljica i slikarica Marija Cvrlje Radović.

Teška i opaka bolest bila je jača od želje za životom koji je u sebi nosio toliku toplinu, vedrinu i želju za novim scenografijama, ulogama, radom s djecom i slikanjem.

Već kroz dječju radost življenja u svojim Glavicama, Marija Cvrlje Radović naznačila je jedan poseban životni put. Bila je uistinu posebna. Već kao mala četverogodišnja djevojčica, čuvajući blago na svojim glavičkim ledinama, čitala je i recitirala radove mnogo starijih djevojčica. Tu je po prvi puta dobila pljesak na otvorenoj sceni. Pljesak koji ju je s razlogom pratio sve do današnjih dana.

Nema više Ane iz Duje Manzana i Mate Manistre, puc frau Mare iz Trgovačkog centra, nema više gospođe ministarke iz poznatog Nušićevog djela. Svojim nastupima oduševljavala je publiku i kazališnu struku, a mlađima je podarila svoju istinski vrijednu životnu priču. S velikim uspjehom i zanosom vodila je Dječji dramski studio Sinjskog pučkog kazališta, režirala i priredila scenografiju za predstave kao što su ‘Nema poraza za Djeda mraza’, ‘Šuma Striborova’ i druge. Zajedno sa svojim prijateljicama radila je i pripremala lutkarske predstave kroz svoje Tintiliniće. U svom kazališnom životu, koji je brojio više od četiri desetljeća,  nastupila je uglavnom u glavnim glumačkim ulogama stotina predstava, kako u Lijepoj našoj tako i u nekoliko europskih zemalja.  Za svoje glumačko umijeće i odigrane uloge dobila je brojna priznanja i nagrade. Jedina je u Hrvatskoj koja je dvije godine za redom dobila veliko priznanje – najbolja hrvatska amaterska glumica. ‘Marija Cvrlje Radović nadmašuje uratke naših glumačkih doajena i na profesionalnoj sceni’, stajalo je u stručnim kritikama… Sinjsko, ali i hrvatsko amatersko glumište danas oplakuje jednu od najvećih dama na sinjskim prostorima kulturnog stvaralaštva. Preminula je u 60. godini života, a za sobom ostavila prazninu, kako na sinjskoj glumačkoj sceni tako i u likovnoj umjetnosti. Tu prazninu bit će teško ispuniti.

Osim u glumi, Marija Cvrlje Radović ostavila je podjednako velik trag u slikarstvu. Često je o tom svom stvaralaštvu znala govoriti kako slika tematiku gdje želi zaustaviti vrijeme u nekoj prošlosti, a ta prošlost je njena Cetina koju je obožavala, stare kamene kuće i zidine, zemljana i popločana guvna te glavičke ledine njenog djetinjstva.  Likovni motiv joj je bio sjećanje na prošlost, a onaj ljudski bio je sačuvati ljepotu starina i prijašnjeg života za mlađe naraštaje, da barem na slici vide i osjete ognjišta svojih predaka. S tim emotivnim motivima upriličila je dvadesetak samostalnih izložbi, a prije toga i nekoliko skupnih, posebno kroz likovnu udrugu ‘Duga’ koja je prije dvadesetak godina okupljala sinjske umjetnike.

Marija Cvrlje Radović nije bila samo vrsna glumica i slobodna likovna umjetnica. Za sve nas, za svoj Sinj, obitelj, prijatelje, kazalištarce i slikare u prvom redu bila je – Žena ipo.

Posljednji ispraćaj Marije Cvrlje Radović bit će u ponedjeljak 12.siječnja u 15 sati na sinjskom groblju svetog Frane.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh