banner stozer cz sinj

Istraživačko-izložbeni projekt Dalmatinka Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 23 svibnja, 2014
dalmatinka_sinj_ferata

Izvor: Galerija Sikirica

Galerija Sikirica pokrenula je istraživačko-izložbeni projekt Dalmatinka Sinj.

Dalmatinka Sinj je istraživačko-izložbeni projekt čiji je glavni predmet tvornica prediva i konca Dalmatinka Sinj koja je od svog osnivanja 1951. godine činila osnovu privrednog života Sinja i Cetinske krajine. Proglašena je najuspješnijim poduzećem bivše države koje je imalo tržište diljem Europe i svijeta. Raspadom Jugoslavije i promjenom društveno-ekonomskog konteksta gubi veliki dio tržišta te nakon procesa tranzicije i privatizacije odlazi u stečaj. Tvornica je izazivala uvažavanje arhitektonske i tekstilne struke u zemlji i svijetu, što ju čini važnim tragom industrijske baštine Hrvatske.

Projektom želimo ukazati na ulogu koju je Dalmatinka imala u širem društvenom i kulturnom kontekstu sredinom prošlog stoljeća i istražiti zašto zauzima važno mjesto u kolektivnoj memoriji stanovnika ovog kraja.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u projektu na način da materijale vezane za Dalmatinku dostave u prostorije Galerije Sikirica svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili nas kontaktirajte putem facebook stranice https://www.facebook.com/dalmatinkasinj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh