HEP Hrvatska

Ivan Maretić: Gdje je potrošeno 8 milijuna kuna od preuzimanja vlasti do danas?

Autor/ica
Objavljeno: 1 prosinca, 2021

Ranije smo na Ferati javili da je nakon održane 4. sjednice Općinskog vijeća Dicma, u ponedjeljak 29. studenoga, svoj osvrt dao općinski načelnik Petar Maretić, koji je tada izjavio:

‘Konačno smo uspjeli utvrditi zatečeno stanje do primopredaje vlasti koja se obavila 21.05.2021. godine, te možemo potvrditi kako se radi o dugu od preko 6 milijuna kuna, a koji se odnosi na neplaćene račune, kreditne obveze i sudske sporove. Ukoliko se potvrde još dva sudska spora točan iznos duga bit će oko 7 milijuna kuna. Na kredite otpada 1.755.599,00 kuna, na neplaćene ulazne fakture, račune, stipendije 2.395.353,00 kuna, na pravomoćne presude 2.313.457,00 kuna, te na nepravomoćne presude 1.201.946 kuna. Moram također napomenuti da sam u vrlo kratkom periodu od 6 mjeseci od preuzimanja vlasti vratio više od 700.00,00 kuna duga, navedenih iznosa.’

Podsjećamo, između ostalog su na sjednici Vijeća većinom glasova usvojene Izmjene i dopune proračuna Općine Dicmo za 2021. godinu u iznosu od 12.247.126,00 kn za koji je glasovalo 7 vijećnika, 3 vijećnika su bila protiv, dok troje vijećnika iz oporbenih redova nije bilo nazočno na sjednici.

Osim toga, podneseno je i izvješće o sudskim sporovima i dugu Općine Dicmo prema trgovačkom društvu Cestar d.o.o. Split. O navedenim sudskim sporovima na sjednici su se svojim izvješćem očitovali i odvjetnici koji zastupaju Općinu Dicmo pred nadležnim sudovima.

Na osvrt Petra Maretića reagirao je Ivan Maretić, prethodnik aktualnog načelnika i predsjednik Općinske organizacije HDZ-a, koji je za Hit radio kazao:

‘Za razliku od aktualnog načelnika Petra Maretića, mi u HDZ-u nismo uspjeli utvrditi gdje je potrošeno 8 milijuna kuna od preuzimanja vlasti do danas, govorim o rebalansu proračuna. A pogotovo koliki je dug Općine Dicmo prema Cestaru, stvoren po ugovoru od 2008. godine, kada sam ja isto bio općinski vijećnik, a načelnik Josip Silić, a Petar Maretić je bio u njegovom timu. I zato zagovaramo pomoć Državnog odvjetništva u tom postupku.

Što se tiče Cestara, tu imamo 5 postupaka na sudu, neki su od 2012. godine. Ja u svom mandatu nisam uspio ništa dogovoriti s gospodinom Rakom iz Cestara. Pozivam aktualnog načelnika neka dogovori koliki je taj dug, nitko to ne zna. Radi se o poslu u radnoj zoni u iznosu od 21 milijun kuna. Nažalost, ništa to nije u funkciji sada, to je još veća tragedija.’

Osim financijskih upitnika, vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću Dicma Ivan Maretić navodi i sljedeće:

‘Ono što smo sa sigurnošću utvrdili, to je da usprkos problemima koje Općina Dicmo ima, neto plaća načelnika iznosi više od 13 tisuća kuna. Utvrđeno je na ovoj sjednici Vijeća i da potraživanja Općine Dicmo iznose više od 5 milijuna kuna. Također smo utvrdili da izgradnja vodovodne mreže u naselju Sušci nema nikakve veze s aktualnom vlašću odnosno aktualnim načelnikom. Uz taj projekt koji smo im ostavili, ostavili smo i više od 600 tisuća kuna na posebnom računu za poboljšanje vodoopskrbe. Pozivam ih, a to sam učinio i na sjednici Vijeća, da financiraju trošak obiteljskih priključaka, što će biti udio Općine u tom projektu.’

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh