Ivo Zorica slavodobitnik 305. Alke! Svi trofeji konačno kompletirani

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2020
Ivo Zorica alka

Ivo Zorica postao je slavodobitnik 305. Alke, po prvi puta u alkarskoj karijeri, što mu je već osmi alkarski trofej. Zorica je slavio i u petak u natjecanju za Baru, ali jasno je kako je ovo bio trofej kojem se godinama nadao i sada ga je napokon i dočekao…

Još od vremena Domovinskog rata nije se održala specifičnija Alka. Koronavirus je učinio svoje, broj gledatelja i sam pristup Alkarskom trkalištu bilu su reducirani, tek je četvrtina kapaciteta tribina otvorena, ali usprkos svemu tradicija duga 305 godina je nastavljena, iako takvo nešto nije bilo niti upitno poznavajući veliku i slavnu povijest same Alke i Cetinske krajine.

Kompletan državni vrh stigao je u Sinj predvođen pokroviteljem Alke, predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, zatim predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i ostalim visokim dužnosnicima iz svijeta politike, vojske i Crkve.

Vrlo zanimljivo bilo je u prvoj trci u kojoj su pogođene tri sride i to od strane zamjenika alajčauša Ante Runje, Frane Talaje i alajčauša Ivice Filipović Grčića, ali još i više zbog zaista nesvakidašnje odluke vojvode Boška Ramljaka koji je zapovjedio da Nenad Marić ponovi prvu trku nakon što je prvotno pogodio uništa zbog toga što se neposredno pred gađanje alka zaljuljala. U ponovljenom pokušaju Marić je pogodio usridu.

Zoran Milanović alka

Nakon otrčane druge trke na vrhu se izdvojio pobjednik Bare, Ivo Zorica s pet punata, dok su po punat manje prikupili Josip Čačija, Alen Poljak, Frano Talaja i Nenad Marić. Odluka o slavodobitniku tako je ostala prilično otvorena, na radost prisutnih.

U završnicu treće trke kao vodeći je ušao Martin Šušnjara sa šest punata, ali nakon njega svoj nastup imalo je još šest alkara. S njim se po broju punata izjednačio Nenad Marić, ali sve oči tada su bile uprte u Ivu Zoricu koji je sigurnim pogotkom u dva riješio sve dvojbe i tako se okitio premijernim naslovom slavodobitnika.

Ivo Zorica rođen je 1983. godine i dolazi iz poznate alkarske obitelji. Oženjen je Monikom s kojom ima sina. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a od 2002. godine natječe se kao kopljanik. U bogatoj riznici ima četiri bare i tri Čoje, a ove godine zbog ozljede vlastitog konja, jaše na konju Hoppe u vlasništvu Luke Kanaeta.

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo nagradilo je slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna. Predsjednik RH Zoran Milanović slavodobitnika je nagradio zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka Miljenka Lovrića VAD je nagradio zlatnom plaketom Alke, dok ga je predsjednik nagradio srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

Plamenac alka
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh