tramax

Izabrano novo vodstvo Viteškog alkarskog društva

Autor/ica
Objavljeno: 15 ožujka, 2014

skupstina_vad

Danas je u Alkarskim dvorima održana redovita izborna Skupština Viteškog alkarskog društva. Za  vojvodu je izabran Ante Vučić,  koji je i dosada obnašao ovu dužnost.  U narednom četverogodišnjem mandatu dužnost alaj-čauša obnašat će Ivica Filipović Grčić , dok će kao arambaša alkarske momke i dalje predvoditi Ivo Vukasović Para.  

Današnjoj Skupštini od  246 upisanih nazočila su 222 člana.  Osim članova, Skupštini su nazočili predstavnici crkvene i civilne vlasti.

Pozdravne riječi uputili su dogradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, dožupan Luka Brčić i gvardijan svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež. Dugoočekivana izborna skupština protekla je u iznimnoj toleranciji i duhu alkarskih običaja i tradicije. Članovi alkarskog društva izabrali su novo vodstvo i organe Društva za novo četverogodišnje razdoblje.

Za sedam mjesta u Upravnom odboru svoju kandidaturu istaknulo je  18  članova VAD-a, a izabrani su: Stipe Jukić sa 170 glasova, Ivan Nasić sa 132, Dinko Bošnjak sa 130, Tomislav Župić s 95, Dražan Šabić s 94, Mladen Vučković s 93 te Ivo Delonga s 88 glasova. Članovi Upravnog odbora na svojoj prvoj radnoj sjednici između sebe će izabrati predsjednika, dopredsjednika i tajnika VAD-a. Uz ovih sedam članova po dužnosti u Upravni odbor ušli su vojvoda, alaj-čauš, arambaša te predstavnik alkara.

Voljom skupštinara  časnu dužnost vojvode i dalje će  obnašati Ante Vučić koji je dobio 117 glasova   glasova, dok je njegov protukandidat Boško Ramljak  dobio 99 glasova. Sa  108 osvojenih glasova za alaj-čauša je izabran Ivica Filipović Grčić.  Dosadašnji alaj-čauš Tonći Bešlić osvojio je 104, a Dušan Ivandić 7 glasova. Arambaša alkarskih momaka je i dalje Ivo Vukasović  koji je dobio 168 glasova, dok je njegov protukandidat Vitomir Živalj dobio 52 glasa.

Za predstavnika alkara u Upravnom odboru izabran je Hrvoje Filipović Grčić koji je bio i jedini kandidat. Za predsjednika Časnog alkarskog suda izabran je dosadašnji dugogodišnji predsjednik Andrija Filipović Grčić kojem su povjerenje iskazala 152 člana Skupštine, dok  je Davor Jadrijević dobio 52, a Ivica Perić 10 glasova. Za članove Časnog suda od šest kandidata izabrani su Ivan Zorica sa 102 i Boško Vladović s 82 glasa.

Najviše glasova za Nadzorni odbor – 106 dobio je Jerko Ivandić,  a ovaj odbor ušli su još Frano Vrančić sa 61 i Hrvoje Markulin s 57 glasova.

Prije samog izbora na Skupštini su podnijeta izvješća o radu Upravnog odbora kojeg je obrazložio dr. Stipe Jukić. U svom  izlaganju Jukić je iznio najznačajnije odrađene aktivnosti Društva u proteklom četverogodišnjem razdoblju, s posebnim osvrtom na proteklu godinu. Također je istaknuo dva najvažnija projekta za iduće razdoblje –  dovršetak izgradnje Alkarskih dvora, odnosno uređenje interijera i Alkarskog muzeja te priprema VAD-a za nadolazeću 300. Alku 2015. godine. U izvješću je naglasio kako se radi na tome da na kraju ove ili početkom iduće godine VAD-posjeti Svetog oca Franju u Vatikanu. Podsjetimo, 1998. godine, za vrijeme blaženog Ivana Pavla II., Viteško  alkarsko društvo te predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja Cetinskog kraja primljeni su na njegovu audijenciju. Ovom prigodom dr. Stipe Jukić u ime dosadašnje Uprave zahvalio je svim institucijama, jedinicama lokalne uprave i samouprave te svim pojedincima koji su na bilo koji način pomagali rad VAD-a,  alkarske svečanosti i ostala događanja. Nakon toga podnesena su izvješća vojvode, Časnog suda i Nadzornog odbora. Također je podneseno izvješće o financijskom poslovanju u protekloj godini te plan prihoda i rashoda za 2014. godinu. U raspravama po podnesenim izvješćima vodila se kratka i konstruktivna rasprava. Na podnesena izvješća članovi skupštine nisu imali primjedbe pa su kao takva i prihvaćena. Dodajmo kako je na današnjoj Skupštini donesena odluka kako će članarina za ovu godinu i dalje biti 300 kuna.

Nakon što je saznao kako će i nadalje obnašati dužnost alkarskog vojvode, mr. Ante Vučić je kazao:

‘Ponosan sam što sam ponovno dobio povjerenje članova VAD-a za obnašanje ove časne dužnosti vojvode. Ovo je velika obveza za daljni rad. Zahvaljujem se i svom protukandidatu Bošku Ramljaku na dostojnom odnosu u ovom izboru i nadam se kako ću imati njegovu potporu u daljnjem radu. Isto tako, čestitam svim novoizabranim dužnosnicima i Upravi koja je manje više u istom sastavu. Cilj nam je zajednički, da i dalje radimo na promicanju Alke i obilježavanju 300-te obljetnice. U tom pogledu nastojati ćemo preko crkvene hijerarhije uputiti poziv svetom ocu Papi da bude naš gost.’

Zadovoljstvo nije krio ni novoizabrani alaj-čauš Ivica Filipović Grčić.

‘Što kazati, presretan sam. Prvi puta sam u ovoj ulozi,običaje znam i nadam se da ću opravdati ukazano povjerenje te uz pomoć alkara i vojvode,  alkarski obnašati dužnost alaj-čauša. Hvala svima koji su glasali za mene i dali mi veliko povjerenje da budem alkarski alaj-čauš’, kazao je Ivica Filipović Grčić.

Nakon što su mu članovi Skupštine po treći put iskazali povjerenje, arambaša Ivo Vukasović Para je kazao:

‘Ovo je treći put da sam izabran za arambašu. Hvala svima koji su glasali za moj izbor, kao i onima koji su povjerenje dali mom protukandidatu. Sretan sam zbog ove ogromne potpore koju sam dobio od članova VAD-a. Želim na toj potpori zahvaliti svojoj obitelji, a posebno supruzi. Svim izabranima od srca čestitam i nadam se odličnoj suradnji, na dobrobit Alke, kao što je bilo i do sada.’

Fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh