TOMMY mel

Izložba ‘Iz Cetine Rusalke izašle’

Autor/ica
Objavljeno: 29 srpnja, 2013
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst i foto: Vito Perić

U petak navečer uvodnim performansom na Pijaci te svečanim otvaranjem multimedijalne izložbe Iz Cetine Rusalke izašle završen je cjelogodišnji projekt Žena u Dalmatinskoj zagori, kojeg je ostvarilo Kulturno umjetničko središte Sinj.

U performansu koji je i osmislila, nastupila je voditeljica umjetničke organizacije Histeria Nova, koreografkinja i plesačica Marija Šćekić. Uz nju, performans su izveli članovi KUD-ova Sinj, Glavice i Peruča koji su odjeveni u seoske nošnje Cetinskog kraja dolazeći na dno pijace sa tri strane svijeta kod bine izveli gluvo kolo, a Marija Šćekić je suvremenim plesom uz glazbenu podlogu pokazala patnje, padove i ustajanje te borbu žene Dalmatinske zagore za svoja prava i položaj u društvu.

Potom su sudionici i publika krenuli ulicom Put Petrovca kroz špalir cura i momaka u nošnjama koji su im osvjetljavali put bakljama do Alkarskih dvora. Nakon što je gradski mješoviti zbor otpjevao nekoliko prigodnih pjesama, autorice izložbe profesorice Dragana Modrić i Daria Brković su zahvalile svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari te pozvale publiku u galeriju Sikirica na izložbu.

Postav izložbe je likovno rješila Ivana Poljak, a multimedijalnim pristupom autorice su pokazale preko eksponata iz propale tvornice Dalmatinka, foto-portreta žena iz našeg kraja Biljane Gaurine te video materijala autora Marija Grabovca težak životni put naših baka, majki i svih onih žena koje su nekada, a dijelom i sada, imale podređen položaj u obitelji i društvu. Preko seoskih žena od prvih industrijaliziranih i urbaniziranih radnica priča o Rusalkama nas vodi do razmišljanja o položaju žene u društvu i odnosu prema njoj i njenom radu i doprinosu zajednici, što se u patrijahalnim, zaostalim i neinformiranim sredinama stoljećima, a tih tragova ima i danas, zanemarivalo i podcjenjivalo. Izložba će biti otvorena do listopada 2013.g.

Fotogalerija

 

ferata@ferata.hr
0997370409