dani sv mihovila
Magazin Dugopolje

Jadran Lazić i Dragana Modrić najavili otvaranje izložbe ‘Jadran Lazić – 50 godina fotografije’

Autor/ica
Objavljeno: 8 rujna, 2023
lazic modric

Povodom otvaranja izložbe fotografija najpoznatijeg hrvatskog fotografa u Sinju, u programu Hit radija danas su gostovali autor izložbe Jadran Lazić i ravnateljica Gradske Galerije Sikirica Dragana Modrić.

Gostujući u programu Hit radija, Lazić je kazao da je zanimanje za fotografiju pokazao još u djetinjstvu, gledajući svoga oca kao razvija fotografije u obiteljskoj kući. U Gimnaziji je pokrenuo školski časopis, kako bi mogao nazočiti utakmicama Hajduka i fotografirati ih, te je vrlo brzo postao dopisnik zagrebačkog Vjesnika. S vremenom je sve više fotografirao tadašnje estradne, glumačke i sportske, zvijezde, a potom se preselio u Pariz, gdje je stekao svjetsku slavu brojnim ekskluzivnim fotografijama tada najvećih svjetskih zvijezda.

Autor je jedine fotografije Leonida Brežnjeva na mrtvačkom odru, koju je magazin ‘Newsweek’ proglasio svjetskom fotografijom godine, kao i serije portreta Abu Abbasa,  vođe PLF-a, otmičara broda ‘Achille Lauro’ i tada najtraženijeg čovjeka na svijetu, kojeg je snimio u tajnom beogradskom skrovištu.

Godine 1987. Lazić ponovo iz temelja mijenja život, odlazeći u Los Angeles, gdje postaje jedan od najcjenjenijih portretista holivudskih zvijezda.

Izložba ‘Jadran Lazić – 50 godina fotografije’ u Galeriji Sikirica bit će otvorena sutra u 20 sati.

‘Na izložbi će biti prikazano 15 fotografija velikih formata, 1,5 X 2 metra i 90-ak manjih, formata 55 X 74 cm. Pošto je sve počelo s Hajdukom, imam najave da će na otvaranje najvjerojatnije doći Ivica Šurjak, Ivan Gudelj, Boro Primorac, Goran Sablić, Mario Boljat i još neki’, kazao je Lazić.

Lazić nam je otkrio i kako je do izložbe u Sinju došlo na inicijativu gradonačelnika Sinja Mira Bulja, koji mu je na otvaranju izložbe u prosincu prošle godine u zagrebu prišao i rekao da mora otvoriti izložbu i u Sinju iz kojeg potječe njegova obitelj, što je vfrlo brzo dogovoreno, a sada i realizirano.

Modrić je istaknula da je izložba podijeljena na 4 velike cjeline. Prva cjelina prati Jadranove splitske početke 70-tih godina, u kojoj će biti zanimljivo vidjeti ekskluzivne fotografije Hajdukovaca i prvenstva ’71. i ’73. godine. Zatim ide ta njegova druga ‘pariška faza’, koja je možda bila najintenzivnija i najzanimljiva, u kojoj su zabilježene sve najzanimljivije osobe iz svijeta showbusinessa i naravno, tu je i fotografija Brežnjeva na odru koja je proputovala cijeli svijet i zbog koje je Jadranova karijera krenula još više strelovito uzlaznom putanjim’, kazala je Modrić.

Nakon otvaranja izložbe u bašti restorana Alkarski dvori održat će se after partyod 21 sat uz DJ Dzoleescu.

‘Pozivam sve da dođu na otvorenje, posebno stoga jer će to biti posebna večer. Imamo jedan DJ party, kojim ćemo ispratiti ljeto, ali i dočekati Jadranov rođendan’, dodala je Modrić.

Izložba ‘Jadran Lazić – 50 godina fotografije’ u Galeriji Sikirica bit će otvorena do 27. listopada.

Gostovanje Jadrana Lazića i Dragane Modrić u programu Hit radija možete poslušati OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409