REMAX

Jakov Žižić: Zanimljiva je akademska povijest Sinja u razdoblju 1900. – 1940.

Autor/ica
Objavljeno: 17 listopada, 2020
ižić foto

U emisiji Hit radija ‘100 ljudi 100 ćudi’ danas je gostovao dr. sc. Jakov Žižić, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Ovaj mladi povjesničar široj publici itekako je poznat. Prošlo je desetljeće otkako je iskazao zanimanje za pisanjem o životu uglednog sinjskog političkog robijaša, emigranta i domoljuba Tihomila Rađe. Nakon toga uslijedile su brojne javne polemike koje su u pravilu krasile tolerantnost i argumentiranost.

U emisiji Žižić se prisjetio svoje angažiranosti na Ferati gdje je objavio niz zanimljivih tekstova. Kao i u mnogim prigodama, tako i ovoga puta Žižić je istaknuo svoju spisateljsko-istraživačku strast za Sinjsku alku. Vrhunac njegovog istraživačkog rada je knjiga ‘Sinj i Alka – priče o ljudima i događajima’.

 ‘Svoj, možemo kazati, javni medijski nastup započeo sam 2009. godine, zahvaljujući Hit radiju. Bilo je gostovanja po pitanju zanimljivih tema, a posebno onih alkarske prirode. Zatim je tu rad u press službi Sinjske alke. Malo po malo, ta zainteresiranost za našu Alku je bila sve izraženija, a vrhunac je što sam u konačnici napisao i knjigu Sinj i Alka – priče o ljudima i događajima’, kazao je Jakov Žižić.

Govoreći o svom pisanju na vlastitom blogu, gdje često piše i o uglednim Sinjanima i događajima važnim za povijest Sinja i cetinskog kraja, Žižić se osvrnuo na prve sinjske studente.

‘To je jedna iznimno zanimljiva tema. Naime, počeo sam s istraživanjima početaka sinjske akademske povijesti, odnosno povijesti sinjskih studenata. Taj popis za registar bazirao sam sada na razdoblje 1900.-1940. godina. Iako podaci variraju ovisno o izvoru, oni jasno daju tu akademsku sliku Sinja u tom razdoblju. Primjerice, iz 1936. godine dolazimo do podataka kako je s područja Sinja bilo 55 studenata i jedna studentica koja se zvala Vanja Matulić‘, istaknuo je Jakov Žižić.

U emisiji je bilo govora i o njegovom doktorskom radu sa zanimljivom temom ‘Analiza izvora moći političkog vodstva Franje Tuđmana’.

Jakov Žižić govorio je i o aktualnostima u radu Kluba Sinjana u Zagrebu, gdje obnaša dužnost tajnika. Istaknuo je kako je pandemija koronavirusa utjecala na znatno manji obim rada kluba u protekloj godini. Ipak, izrazio je nadu kako će stanje po tom pitanju biti znatno bolje slijedeće godine, kada će se Sinjani u Zagrebu značajno uključiti u obilježavanje 50 godina Hrvatskog proljeća.

Bilo je tijekom polusatne emisije govora i o odrastanju i školovanju u Sinju, ali i praćenju sinjskih sportskih klubova, posebno Ragbi kluba Sinj i Junaka. U emisiji su emitirani prilozi u kojima su o dr. sc. Jakovu Žižiću govorili prof. dr. sc. Tihomir Cipek i dr. sc. don Josip Dukić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh