bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Je li ovogodišnja Alka doista 300-ta?

Autor/ica
Objavljeno: 27 travnja, 2015

alka_1993

Piše: Jakov Žižić

Kako se sve više približava 300. obljetnica obrane Sinja od Osmanlija 1715., tako raste i interes javnosti za različite aspekte ovog povijesnog događaja koji je iznjedrio najstariju vitešku igru u ovom dijelu Europe, Sinjsku alku. Interes javnosti je naravno najviše usmjeren na Alku zbog jedinstvenosti i posebnosti njezina postanka, značenja i sadržaja. Različite su teme koje zanimaju širu i stručnu javnost, a jedna od njih je i način brojanja i ukupan broj dosad održanih Alki.

O ovoj temi se nedavno počelo dosta govoriti i raspravljati na društvenim mrežama. Postavilo se zanimljivo pitanje može li se ovogodišnja Alka smatrati 300. s obzirom na znanstvene spoznaje kako se Alka počela trčati tek 1717., kao i na činjenice da se u nekim povijesnim razdobljima Alka opće nije održavala, te da o velikom broju Alki nemamo nikakvih povijesnih podataka. Intrigantne su bile i tvrdnje o tome da se Alke nepravilno broje, jer po logici brojanja ako je 1715. bila održana prva Alka, onda ovogodišnja treba biti 301.!

Godina 1715. i obrana Sinja od Osmanlija su ishodište i korijen viteške igre Alke. Pobjede takvog značaja u tom su se razdoblju proslavljale upravo manifestacijama kao što su viteške igre. O tome da li se Alka počela održavati netom poslije obrane Sinja, ili je to uslijedilo u godinama neposredno poslije ove bitke, teško je sa sigurnošću govoriti. Šime Jurić smatra kako se Alka zbog posljedica osmanlijskog pustošenja Sinjske krajine i nastavka ratnih operacija nije mogla početi izvoditi odmah nakon same obrane Sinja, već da je redovito izvođenje najvjerojatnije započelo 1718. nakon što je sklopljen mir između Mletaka i Osmanskog carstva. Tome također dodaje kako je odluka o trčanju Alke najvjerojatnije donesena na sam dan pobjede 15. kolovoz 1715.

Slične teze donosi i Jurićev suvremenik fra Josip Ante Soldo po kojem se prva Alka odigrala 1718., nakon zauzimanja Imotskoga u kojim su se borbama istakli sinjski junaci. Kao i Jurić, i on je stava kako se ideja o održavanju Alke rodila odmah u godini pobjede. Ovdje još možemo dodati kako je i jedan od prvih istraživača Alke fra Ivan Marković također početak Alke smještao u godine poslije bitke, točnije 1717.

Sva ova trojica su dali ogroman obol istraživanju i poznavanju Alke, ali nijedna od iznesenih teza se ne može sa sigurnošću prihvatiti jer jednostavno ne postoje konkretni povijesni izvori kojima se može dokazati da se Alka počela trčati upravo 1715., odnosno 1717. ili 1718. Razlog tome je (trenutna) oskudica u povijesnim izvorima koji bi nam mogli sa većom sigurnošću potvrditi točnu godinu početka održavanja Alke. Ali ono što se može reći jest da je i među istraživačima, kao i među samom alkarskom zajednicom već stoljećima prihvaćeno kako je 1715. „nulta godina“ viteške igre Alke, odnosno kako povijest Alke započinje upravo sa spomenutom godinom.

Praksa sa označavanjem Alka pojedinim brojem po svemu sudeći javlja se negdje u međuratnom razdoblju, kao sastavni dio porasta publiciteta i promocije ove viteške igre. Najbolji pokazatelji za ovo su novinski izvještaji i službeni plakati za Alku iz međuratnog razdoblja. Jedan od prvih novinskih izvještaja koji je održanu Alku povezao s pojedinim brojem je onaj splitskog dnevnog lista Novo doba od 20. kolovoza 1928. u kojem se navodi kako je dan ranije Alka trčana u Sinju po 214. put, što bi pak bio način brojanja Alki koji odgovara već spomenutoj logici brojanja, ali ne i današnjoj uvriježenoj praksi. S druge strane isti list u broju od 19. kolovoza 1940. piše kako se u Sinju te godine po 225. put održala Alka. Isto navodi i slovenski dnevni list Jutro u svom broju od 21. kolovoza 1940. Ove sve govori u prilog tome da je današnja praksa sa brojanjem Alka prema broju godina proteklih od opsade Sinja 1715. uvedena već u razdoblju između dva rata.

U prilog ovoj tezi idu i službeni plakati za Alku Viteškog alkarskog društva iz međuratnog razdoblja. Plakat za Alku iz 1936. tako jasno ističe dvije godine, 1715. i 1936., te uz natpis Sinjska alka donosi i „221. godina“. Plakat za Alku iz 1938. izrijekom navodi kako se te godine u Sinju slavi „tradicionalna Sinjska alka 223. godinu“. Plakat iz 1940. u svom sadržaju također donosi godine 1715. i 1940. te“ 225. godina“ uz natpis Sinjska alka.  

Vezivanje brojanja Alka uz opsadu i obranu Sinja 1715. sasvim je logično ako se zna da je taj povijesni događaj izvorište ove viteške igre. Svaka Alka je prvenstveno obnavljanje sjećanja na junački otpor i pobjedu malobrojnih branitelja Sinja, te njihovu požrtvovnost i vjeru u pomoć Djevice Marije. Poruka Alke je da su taj otpor, žrtva, vjera i pobjeda i dalje živi, i unatoč tome što je proteklo 225., 250, ili u današnjem slučaju 300 godina.

Pošto svaka Alka na neki način vraća u život opsadu i pobjedu iz 1715., onda je i normalno da se prema tome ravna i broj s kojim je se označava. I tako će ovogodišnja Alka biti u znaku broja 300 jer je toliko godina proteklo od događaja koji ju je iznjedrio. U skladu s time i Alka koja će biti održana 9. kolovoza 2015. bit će 300., makar to prkosilo određenim povijesnim činjenicama i matematičkim zakonima. Ali sjetimo se, ni matematika ni činjenice nisu baš bili na strani onih 700-ak branitelja Sinja iz kolovoza 1715.

Jakov Žižić, mag.pol.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh