TOMMY mel

Još jedna tijarička noć za pamćenje

Autor/ica
Objavljeno: 29 srpnja, 2013

tijarica1

U Tijarici se i ove godine, na  jubilarnoj 10. po redu manifestaciji ‘Dani komina, pure i bronzina’ feštalo do dugo u noć. Tijarička dvodnevna fešta održana je u organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’, a privukla je oko četiri tisuće posjetitelja iz Dalmacije, BiH, te raseljenih Tijaričana, ponajviše iz Njemačke i Slavonije. 

Tijarička večer počela je polaganjem vijenaca kod spomen križa za tijaričke branitelje i svečanim mimohodom sudionika manifestacije, a potom je uslijedilo simbolično paljenje vatre na velikom kominu. Plamen na kominu upalili su Ana Bravić, predsjednice Udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ i tijarička djeca.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu na Tarabniku nastupila su   društava iz Hrvatske i BiH. Raskoš običaja, tradicije i nošnje pokazali su folkloraši iz Tijarice, Kočerina kraj Širokog brijega, Katuna-Kreševo, Gale, Sinja, Petrova polja, kao i guslari Vlado Mikulić, Mirko Crljen, Mate i Dujo Sablić. Veliki pljesak na otvorenoj sceni dobio je 6-godišnji Ivan Vuko koji je, obučen u narodnu nošnju, otplesao uz glazbu poznati Gangnam style, te mlade triljske mažoretkinje.

Kao i dosadašnjih godina, najveća gužva bila je oko velikog komina, kraj kojega je Bože Vuko sa svojih deset sumještanki – Ivom Danolić, Šimom Čović, Matijom Marasović, Danicom Vuko, Anđelkom Škaro i Ivankom Omrčen pripremao puru, raštiku, kruv ispod peke, uštipke, soparnik, pivca i druga tradicijska jela. Posjetiteljima se podijelilo 200 besplatnih porcija, a nije nedostajalo ni drugih gastronomskih užitaka koja prate ovakva događanja. Ispečeno je više desetaka janjaca i odojaka, a broj uštipaka, pršuta i sira ne zna se, Dakako, sve je bilo zaliveno dobrom kapljicom. Orilo se sve od rere i gange, igralo se na mure i sjećalo na davne običaje i tradicije.

Uz gastronomsku ponudu posjetitelji su na dvadesetak štandova mogli razgledati i kupiti autohtone suvenire i rukotvorine, a za nije nedostajalo niti tradicionalnih dječijih igračaka.
Vrhunac večeri bio je trosatni nastup Zlatka Pejakovića, koji je na desetak minuta, točno u ponoć, prekinuo koncert zbog velikog vatrometa koji je oduševio sve prisutne, posebno djecu. Na kraju kulturno umjetničkog programa predsjednica organizacijskog odbora tijaričke fešte Ana Bravić zahvalila se svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ove kulturno-gastronomske manifestacije. Posebnu zahvalu uputila je Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Gradu Trilju, kojega su na ovoj fešti predstavljali gradonačelnik Ivan Šipić i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Marić te ostali triljski vjećnici.

U kratkom govoru gradonačelnik Šipić najavio je i daljnju potporu ovoj manifestaciji, a najavio je kako će za Dan Grada Trilja, za desetu godišnjicu održavanja ove manifestacije, Povelju grada dodijeliti Udruzi ‘Pokrenimo Tijaricu’.

Nakon ove manifestacije, udruga u srijedu, 31. srpnja 2013. organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi te poziva sve one koji to mogu da se odazovu ovoj humanoj akciji. Također, udruga branitelja ‘Tijarica’ organizira druženje te svetu misu za poginule tijaričke branitelje u petak, 2. kolovoza 2013. te poziva sve da svojim dolaskom odaju pijetet i zahvalnost Tijaričanima palim za Domovinu. Misu će predvoditi tijarički župnik don Mate Lekić.

Fotogalerija

 

ferata@ferata.hr
0997370409