fruhwald

Josip Galić: Oprez, opasni psi!

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2014
pit_bull
Piše: Josip Galić

Poštovano uredništvo Ferate

Šaljem Vam ovaj mail potaknut sveprisutnom pojavom šetnje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava ostale šetače. Naime svjedoci smo sve većeg broja opasnih pasa pasmine bull terijer i njihovih križanaca. Upravo takvi psi postaju sve češći na ulicama našeg grada i u parkovima gdje šetaju malodobna djeca.

Ovaj dopis je preventivne svrhe da nas sve upozori na opasnost od ovakvih pasa i njihovih nesmotrenih vlasnika. Stoga, uz ovaj mail, dostavljam i Pravilnik o opasnim psima u kojemu su posebno naznačene neke odredbe o kojima pišem.

U Hrvatskoj se sve više prodaju psi pasmine pit bull. Nažalost, neselektivnim uzgojem došlo se do toga da više nitko ne zna kupuje li pit bulla, američkog stafordskog terijera ili pak križanca u tipu pit bull. Konačan rezultat jest da je u mnogim državama svijeta pit bull postao sinonim za opasnog psa. 

Bez obzira koliko se provlačile teorije o lošoj socijalizaciji ovih pasa koje su uzrok njihove teške naravi, smatram ispravnijim prihvatiti činjenicu da su ovo psi koji su genetski agresivni i tako ih treba tretirati.

Nadalje vlasnici ovakvih pasmina moraju biti punoljetni, a često su im vlasnici srednjoškolci koji se dokazuju pred vršnjacima. Uz to vlasinici ovih pasa moraju biti nekažnjavani, moraju proći test socijalizacije itd…

U priloženom Pravilniku o opasnim psima navode se i komunalne odredbe o uvjetima i načinu držanja pasa i veterinarski inspektori kao ovlaštene osobe za kontrolu provedbu poštivanja Pravilnika. Stoga gospodo veterinari i komunalci, prošetajte ulicama grada i parkovima dok ne bude prekasno!

Možda neki misle drugačije, ali sam siguran da predstavljam većinu koja želi da gradom šetaju sigurno, zato bi volio da objavite ovaj mail kako bi nas sviju dodatno senzibilizirao po  ovoj temi.

Lijep pozdrav!
Josip Galić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh