miro bulj
hdz

Josip Kuletin u rukama OZN-e

Autor/ica
Objavljeno: 5 lipnja, 2020
kuletin

Danas je dovršena knjiga nota s predgovorom Sinjanina, kapelnika vojne glazbe Josipa Kuletina. Kratki osvrt o bitnim detaljima njegova života napisao je fra Jozo Župić.

Jutros, 5. lipnja 2020. godine padala je kiša i još pada. Slavio sam misu u kapeli bl. Alojzija Stepinca s vjernicima pod maskama. Misno ruho na meni bilo je crvene boje jer danas Crkva slavi spomendan sv. Bonifacija biskupa i mučenika koji je u Njemačkoj osnovao više biskupija i 5. lipnja 754. godine ubijen od čete razbojnika. Jedna očevitka, koja je umakla smrti, svjedoči kako je Bonifacije htio knjigom zaštititi glavu. Ta knjiga pokopana je s njime u Fuldi i još se i danas može vidjeti. To je codex od pergamene teološkog sadržaja, a na njemu se opažaju tragovi udarca mačem.

Dok sam slavio misu sjetio sam se da je 5. lipnja 1945. godine po svjedočanstvu Emerike Mire Kuletin, žene Josipa Kuletina rođenog Sinjanina, kapelnika vojne glazbe iz Karlovca koji je nakon oslobođenja bio tri tjedna kapelnik vojne glazbe 34. Divizije JNA u Karlovcu i to dva tjedna u Karlovcu, a jedan tjedan u Zagrebu, oko 11 sati prije podne po njega došao u kancelariju vojnik i kazao mu da ga zove OZN-a da ispuni neki formular. On je s tim vojnikom otišao, ali se poslije toga uopće više nije vratio, jednostavno je nestao. Dakle, ubijen je od partizana.
Za grob mu se ne zna kao što sv. Bonifacije ima svoj grob.

Njegovo ime nije se smjelo spominjati, ali Bogu hvala vratit ćemo mu dostojanstvo njegova imena i prezimena. Prošlu godinu objavili smo mu knjigu pod nazivom Josip Kuletin hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik. A evo, baš danas, ni slutio nisam, da će baš danas biti dovršena knjiga njegovih nota s predgovorom i uvodnim riječima. Knjiga dakle ide u tisak.

Nastavljamo istraživati gdje je točno ubijen i gdje mu je grob, a ove note na 480 stranica koje će uskoro ugledati svjetlo dana bit će novo svjetlo na njegov život kojim je proslavljao svoj grad Sinj, te gradove Drniš, Knin, Split, Karlovac, Varaždin.

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh