ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Jure Plazonić: Inkubatorom potičemo mlade poduzetnike da ostanu u Vrlici

Autor/ica
Objavljeno: 2 listopada, 2020

Uoči Dana Grada Vrlike i Gospe od Ružarija na Hit radiju je gostovao gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić.

Vrličani su, za razliku od drugih gradova u cetinskom kraju, iako skromno, organizirali Svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Tako su jutros u 9 sati i 30 minuta položeni vijenci kod središnjeg križa, a svečana sjednica održana je u vrličkom Domu kulture.

Gradonačelnik Plazonić rekao je kako je sjednica održana s manjim brojem uzvanika nego što je to bilo prethodnih godina. Na sjednici je potpisana povelja o prijateljstvu s Gradom Đakovom te su dodijeljene nagrade Grada Vrlike zaslužnim pojedincima.

‘ Kako i sam gradonačelnik Đakova Mandarić kaže, gotovo 3 tisuće stanovnika Đakova vuče korijene iz Vrlike, tako da je tu riječ o najvećoj koloniji Vrličana izvan Vrlike. Naši ovogodišnji laureati Josip Milković, Jurica Galić i Ivo Mišur svojim zalaganjem i radom promovirali Vrliku u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu’, rekao je gradonačelnik Plazonić

Plazonić je između ostaloga govorio i o projektima Grada Vrlike. Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Vrlici je proizvodno-poslovni inkubator u koji je uloženo 26 milijuna kuna, a više od 85 posto su investicije Europske unije. Zgrada poslovnog inkubatora sastoji se od radionica sa servisnim prostorijama u prizemlju, te ureda na katu. Ukupno sadrži 12 izgrađenih i opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica, 6 ureda i 6 radionica. Gospodarski blok (koji sadrži garderobe, sanitarije i čajnu kuhinju zaposlenika) formiran je u sredini objekta kako bi bio što dostupniji svim radionicama. Unutarnje dvorište je hortikulturalno uređen prostor koji omogućuje boravak korisnika u vrijeme pauze te pruža ugodnu vizuru iz unutarnjih prostora. Na katu su smješteni uredski prostori (6 jedinica) do kojih se dolazi stubištem i liftom iz lobby-a.

Proces inkubacije u Poslovnom inkubatoru traje maksimalno 5 godina nakon čega poduzetnik izlazi iz inkubatora a na njegovo mjesto dolazi novi poduzetnik početnik. Uz subvencionirani zakup poslovnog prostora, svi stanari inkubatora imaju besplatne usluge brzog interneta, namještenog prostora, čajnu kuhinju, garderobu i sanitarni čvor, korištenje konferencijske dvorane, marketing na mrežnoj stranici inkubatora, stručnu pomoć u razvoju poduzetničke ideje, parkirno mjesto i druge usluge. U sklopu poslovnog inkubatora ‘Kosore’ nalazi se i co-working prostor čiji je cilj umrežavanje potencijalnih i postojećih poduzetnika te poticanje zajedničke suradnje i međusobne povezanosti tvrtki i pojedinaca u regiji.

‘Sretni smo što su naši Vrličani prepoznali ovaj projekt pa vjerujemo kako će to biti i prilika da se vrate raditi, živjeti i djelovati u Vrlici. Pozivam ih sve da se jave na natječaj i počnu raditi u svom gradu. Uskoro ćemo raditi i POS-ove zgrade za mlade obitelji, a ni naknade za novorođenčad su dosta visoke’, rekao je Plazonić

U posljednju godinu dana Vrličani su uredili deponij, izgradili cestu kod groblja, uredili  Vrličku tvrđavu, mlinicu na Česmi, tradicijsku kuću i još puno toga.

‘Našim građanima smo postavili novu urbanu opremu klupe i stolove, završili smo zemljišne knjige, uredili ulicu Milana Begovića, šetnjicu uz rijeku Cetinu. Također, potičemo rad udruga, omogućili smo besplatan vrtić, prijevoz i knjige, stipendije svim studentima itd’

Ono što Vrličani još nisu napravili, a obećali su svojim sumještanima je izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe.

‘ Uskoro ćemo krenuti sa izgradnjom Doma jer smo to obećali naših mještanima, također ćemo izgraditi parkiralište kod groblja Sv. Petra i Sv. Jure. U planu nam je instalirati besplatni Hot spot sustav bežični internetom, a postavit ćemo i postaju za električno napajanje automobila’, rekao je gradonačelnik Vrlike.

Svim Vrličanima gradonačelnik Plazonić čestitao je Dan Grada Vrlike i blagdan njihove zaštitnice Gospe od Ružarija.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh