Jurica Galić Juka – ‘Sinjska rera – legendarna željeznica’

Autor/ica
Objavljeno: 12 prosinca, 2020
sinjska rera

Profesionalni i nagrađivani fotograf, putopisac, snimatelj dokumentarnih filmova, stalni suradnik časopisa ‘Meridijani’, čije je radove u više navrata objavio i ‘National Grographic’, Jurica Galić Juka snimio je dokumentarni film o ‘Sinjskoj reri’, uskotračnoj željeznici koja je od rujna 1903. do rujna 1962. godine prometovala između Sinja i Splita.

Galić nam je otkrio kako ga je oduvijek fascinirala priča o ‘Reri’ o kojoj je slušao od svoga djeda, te da je dokumentarac ‘Sinjska rera – legendarna željeznica’ napravio iz čiste ljubavi i bez ičije potpore.

‘Konačno sam odlučio snimiti i tu priču koja je zaslužna za razvoj i povezivanje Splita i Sinja. Za potrebe ovog filmića pročitao sam stručnu literaturu, ucrtao cijelu dionicu, te je snimio iz zraka i sa zemlje. Ovo je prvi dio dokumentarca, a drugi je upravo u montaži. Smatram da je ‘Sinjska rera’ pun pogodak, jer je velika emocija u kolektivnom sjećanju našeg naroda na tu slavinu željeznicu’, kazao nam je Galić.

U kolektivnom sjećanju naroda Splita i Dalmatinske zagore je prva i posljednja željeznica koja je povezivala Split i Sinj u periodu od 1903. do 1962. godine. Ta uskotračna željeznica će ostati zapamćena po sporoj vožnji (45.5 kilometara za 3 sata), impresivnom terenu po kojem je prometovala (veliki uspon uz Klis i Rupotine), brojnim nezgodama i pjesmi (rera – sinjski narodni napjev) koja je orila iz kompozicije. U svojoj kratkoj, ali burnoj povijesti, bila je dijelom Austro-ugarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije, istodobno Italije i NDH u drugom svjetskom ratu (kada je doživjela brojne diverzije i sabotaže) i u konačnici SFR Jugoslavije. Zaslužna je za razvoj Sinja, Splita i brojnih mjesta kroz koje je prolazila. U nedjelju 30. rujna 1962. prometnik Marko Grbeša je zviždaljkom označio posljednji polazak ‘Rere’ iz Sinja. Nakon toga je izjavio da mu je to bio najtužniji dan u životu i da je tada umro i dio njega.

U prvoj epizodi dokumentarnog filma ‘Sinjska rera – legendarna željeznica’ Jurica Galić Juka priča o povijesti željeznice, postajama Split, Kopilica, i Vranjic, tunelu Jadro u Kučinama i sustavu obrane pruge u drugom svjetskom ratu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh