ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Klarinetist Branimir Norac o glazbi, Alki i projektu ‘Otvoriti krletku’

Autor/ica
Objavljeno: 20 ožujka, 2021
branimir norac

U emisiji ‘Naša dica’ Hit radija danas je gostovao mladi sinjski umjetnik, akademski glazbenik, klarinetist Branimir Norac.

Norac se prisjetio odrastanja kroz svoju glazbenu obitelj. Najranije njegovo sjećanje vezano je uz oca koji mu je svirao gitaru za uspavanku, a njegov brat Mislav, također profesor klarineta, bio mu je glazbeni uzor.

Istaknuo je veliku ulogu svoga profesora Grge Grubišića koji ga je pratio kroz cijelo osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje kao i neizmjeran doprinos kapelnika Gradske glazbe Sinj pok. Josipa Župića Maze.

Branimir Norac je, uz Jerka Župića, bio najmlađi član Gradske glazbe Sinj kojoj se pridružio s nepunih 8 godina života, a te godine prvi put je i sudjelovao u alkarskoj povorci.

‘Svaki dolazak na Alkarsko trkalište nosi jedinstven emotivni naboj, a posebno je bio izražen prvih godina. Ta pržina! Ulazak na pržinu je trenutak kao da ulaziš u neku drugu stvarnost. Ja sam kao i sva sinjska dica fasciniran cijelom Alkom, crtao sam minijature alkarske povorke, a onda sam postao dio toga. To je stvarno jako izuzetan osjećaj. Sjetio sam se sada našeg pokojnog kapelnika Maze Župića… Te godine kada sam ušao u Alku, meni je bila prva glazbarska godina, a našem Mazi zadnja. Doživljavao sam ga kao svoga dida u glazbi, učio je moga ćaću, brata i mene. Moj ćaća je upravo zbog njega bio cili život u glazbi. Važno je naglasiti koliko je lipo što rade neki ljudi u Sinju i ostavljaju traga. Jednu Alku sam propustio i mislim da više nijednu neću’, rekao je Norac.

Branimirov život danas se odvija u Zagrebu. Rekao je i kako se iznenađuje sobom jer je samo prije nekoliko godina želio studirati u Splitu i raditi u glazbenoj školi u Sinju. Danas živi, uči i dalje raste kroz glazbu u Zagrebu. Sinj ga i dalje izuzetno privlači te se nada kako će što više znanja i iskustava moći prenijeti u rodni grad u koje će se, vjeruje, s godinama vraćati sve češće.

Branimir je jučer u MM Centru u Zagrebu počeo s koncertnom sezonom kojom je već sada iznimno zadovoljan. Predstavio je koncertni projekt ‘Otvoriti krletku’ koji se nadovezuje na njegovu kompoziciju ‘Krletka za proljeće’ koju je napisao prije tri godine, uglazbljujući svoje dnevničke zapise, odnosno proces prebacivanja latiničnog pisma u Brajevo, a zatim uglazbljivanja točkica Brajeva pisma kako bi se od jezičnog značenja dobilo glazbeno. Tako Branimir pokušava sačuvati doživljaj jednog osobnog perioda, konzervirati ga u kapsulu umjetnosti, a čini se da je u tome itekako uspio.

U današnjoj emisiji ‘Naša dica’ stvorena je i ideja kako bi se već ovo ljeto u Sinju mogla organizirati ‘Večer s umjetnikom’ kako bi se i šira publika upoznala s njegovim izvedbama i već sada impozantnim opusom kojeg je ovaj mladi glazbenik uspio napraviti u samo 28 godina svoga života.

Preslušavanje

brane norac
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh