HEP kultura Alkar

Komemoracija kod Mrkovića jame

Autor/ica
Objavljeno: 31 svibnja, 2014

markovica_jama1

Misnim slavljem, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je kod Markovića jame na podima obilježena 70. obljetnica partizanskog zločina nad 102 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i civila.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Luka Livaja, uz koncelebraciju dekana Cetinskog dekanata i župnika Trilja don Stipe Ljubasa, župnika Graba fra Duška Botice i još pet svećenika. Misno slavlje svojim nastupom uveličao je crkveni zbor grabske župe pod vodstvom č.s. Vedrane Ivišić.

Misnom slavlju nazočila je rodbina žrtava s područja cetinskog i imotskog kraja, Bosne i Hercegovine, poljičkog kraja te ostali građani sa šireg triljskog područja. Svetoj misi i komemoraciji nazočilia su i brojna izaslanstva – Županije Splitsko-dalmatinske i jedinica lokalne samuprave s područja Hrvatske i BiH, među kojima su bili župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, pod čijim je pokroviteljstvom održano obilježavanje 70. obljetnice stradanja, s dožupanima Lukom Brčićem i Antom Šošićem, zatim gradonačelnik Trilja Ivan Šipić sa svojim suradnicima – dogradonačelnikom Ivanom Žolom i predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Bugarinom. Izaslanstvo Grada Sinja predvodio je dogradonačelnik Zlatko Ugrin, a Općine Otok načelnik Branko Samardžić. Komemoraciji su nazočila i čelništva općina Ciste Provo, Tomislavgrada, Posušja, Gruda i Ljubuškog. Ovom sjećanju na žrtve ubijene krajem svibnja 1944. gdoine nazočili su i članovi Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Vice Vukojević, Gordana Turić, Bože Vukušić, Anđelko Mijatović i Marko Kalajžić, kao i mještani Gata koji su preživjeli četnički pohod 1943. godine.

Prije početka misnog slavlja nazočne je pozdravio župnik Graba fra Duško Botica. Predvodnik misnog slavlja fra Luka Livaja u svojoj propovijedi istaknuo je kako su ljudi u Markovića jami ubijeni na najzvjerskiji način od strane pripadnika partizanskih jedinica:

‘Ubijeni su samo zato jer su Hrvati, jer su ljubili svoju jedinu domovinu, druge nisu imali. Ovo je mjesto tada postalo mjesto smrti, mjesto zaustavljenih života, srušenih zemaljskih nadanja i snova. Ova će jama, kao i mnoge druge diljem Hrvatske i druga stratišta hrvatskog naroda, na samo nama poznat način trajno šaptati riječi koje su nad njima i izrečene i molitve koje su u njima moljene’, istaknuo je u svojoj propovijedi fra Luka Livaja, naglašavajući kako se o ovoj jami nije smjelo ni moglo pristupiti.

‘Partizani i komunisti krili su svoje zločine koje su učinili pod Titovim vodstvom, jer je on mrzio hrvatski narod, jer nije bio Hrvat, a njegov pseudonim Tito znači: totalitarna internacionalna teroristička organizacija’, rekao je u propovjedi Fra Luka Livaja, ističući kako se samo molitvom i kršćanskom pobožnošću može dostojanstveno sjetiti žrtava.

Nakon svete mise zadušnice, u svom kratkom obraćanju gradonačelnik Trilja Ivan Šipić izrazio je zadovoljstvo što je otkrivena istina Markovića jame i što su žrtve otete zaboravu, te je zahvalio svima koji su tome pridonijeli.

Župan Zlatko Ževrnja, pod čijim je pokroviteljstvom svečanost održana, a koji je najavljen i kao izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kazao je da je Markovića jama još jedna postaja hrvatskog križnog puta. Pred okupljenim mnoštvom Ževrnja je izrazio žaljenje što Hrvatski sabor nije htio prihvatiti pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom, kao ni nad komemoracijom za žrtve stradanja podkamešničkih sela, podsjećajući kako niti Bleiburg nije na popisu pokroviteljstva Hrvatskog sabora.

‘Treba dostojanstveno obilježiti sve grobove, sva grobišta. Treba na dostojanstven način označiti mjesta njihovog stradanja, odati im jedno ljudsko, istinsko poštovanje, bez obzira s koje strane su stradali i u kojim postrojbama, jesu li to vojnici ili civili. Prošlo je 70 godina od ovog strašnog zločina, a naša je zadaća istražiti istinu svih zločina i tako zatvoriti ovu bolnu stranicu naše povjesti, kako bismo čistiji mogli krenuti u budućnost. S ovog mjesta šaljemo poruku svima u Hrvatskoj, hrvatskoj vlasti i povjesničarima da prionemo istraživanju svih žrtava II. svjetskog rata’, istaknuo je Ževrnja, podsjećajući kako je Dugopolje na jednom mjestu obilježilo sve žrtve, neovisno u kojoj su vojsci stradali i tako su bili.

U nastavku komemoracije izaslanstva Županije, općina i gradova te rodbina žrtava na Markovića jamu položili su vijence i zapalili svijeće, uz hrvatski mirozov kojeg je na trubi izveo član gradske glazbe Sinj Mladen Poljak. U prigodnom dijelu programa nastupila je Klapa ‘Sveti Luka’ iz Otoka.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh