HEP kultura Alkar

Komemoracija za žrtve Ovčare

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2017
vukovar01

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, danas je održan deseti mimohod od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare.

Kao i svake godine, mimohod je organiziran pod znakovitim sloganom ‘Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga’.

U mimohodu, kojim se spajaju dvije najveće grobnice Domovinskog rata, sudjelovali su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava zajedno s oko 600 djece poginulih, ubijenih, nestalih i preživjelih branitelja, kao i sami branitelji.

Tradicionalno, na ovoj komemoraciji sudjeluju Sinjani i Cetinjani, a danas ih je bilo 60-tak iz udruge djece poginulih branitelja, udovica poginulih branitelja, roditelja poginulih branitelja, maloljetnih dragovoljaca iz Domovinskog rata.

‘Ovdje smo došli dati do znanja da Vukovar ne živi samo na 18. studenog i da još mnoge obitelji tragaju za svojim najmilijima. Volio bih da konačno pronađu svoje bližnje kako bi imali mjesto gdje bi im upalili svijeću i položili vijenac – kazao je Sinjanin Željko Živalj, predsjednik podružnice Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Splitsko dalmatinske županije, koji je u Domovinskom ratu izgubio oca.

Mario Vujović-Vegi predvodio je maloljetne dragovoljce Domovinskog rata koji kaže kako u Sinju petu godinu za redom u večer 17. studenog pale 1,700 svijeća u spomen na žrtve Vukovara, a 18. studenog odlaze odati počast žrtvama Škabrnje.

‘Drago mi je što su nas djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja pozvala i mi već pet godina dolazimo odati počast žrtvama Ovčare. Osjećaji su isti kao i prvih godina poslije rata, suza je u oku, a u srcu je ponos. Dok god budemo mogli mi ćemo dolaziti. Dirnula me poruka jednog gospodina iz kolone sjećanja koji je rekao i kad ne budem mogao dolaziti u kolicima ja ću platiti nekome da me vozi jer ovo se mora prenositi na mlade generacije. Drago mi je što ih se ovdje puno okupilo. Za naše poginule, ubijene i nestale moramo uvijek naći vremena i ovakve obljetnice obilježavati’, rekao je Mario Vujević, predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata.

Nakon komemoracije na Memorijalnom groblju, u tišini i molitvi u koloni sjećanja svi su se uputili na mjesto masovne grobnice na Ovčari. Na tom stratištu gdje su tzv. JNA i srbo-četnici mučki pogubila hrvatske branitelje, civile i ranjenike iz vukovarske bolnice upriličen je komemorativni skup, molitva odrješenja koju je predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić zajedno s ostalim svećenicima te položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Sinjani će u nastavku današnjeg programa posjetiti Vodotoranj u Vukovaru, križ na Dunavu, vukovarsku ratnu bolnicu, Trpinjsku cestu i spomen obilježje generalu Blagi Zadri te ostale zanimljivosti Vukovara.

Program sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2017 završava večeras 13. novinarsko-književničkim susretom u čast legendarnog novinara i urednika Hrvatskog radio Vukovara Siniše Glavaševića. Sudionici ovog susreta, zajedno s djelatnicima Hrvatskog radio Vukovara, položili su vijenac i zapalili svijeće ispred biste Siniše Glavaševića, koja se nalazi ispred ulaza u prostorije HRV.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh