Banner CORE HIT RADIO

Koncert klasične glazbe Luke Norca

Autor/ica
Objavljeno: 10 kolovoza, 2022
IMG

Foto: Irma Bulaja

U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe 2022’, Luka Norac, uz klavirsku pratnju Martine Ivčević, održat će u petak, 12. kolovoza, koncert klasične glazbe. Gost na koncertu, koji će biti u prizemlju zgrade Palacina u 20 sati, je mladi dubrovački saksofonist, Jakov Varezić.

Luka Norac (1999) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dragana Sremeca. Prvu je godinu studija saksofona upisao na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora kao mladi student. Petu je godinu studirao na Musik und Kunst Privatuniversität-u u Beču, u sklopu Erasmus+ razmjene, u klasi prof. Michaela Krenna.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima su dvije prve nagrade s natjecanja ‘Daleki akordi’, tri prve i jedna druga nagrada s državnih natjecanja u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Godine 2015. osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju ‘Ohrid pearls’, te je ostvario zapažen rezultat na natjecanju ‘Marco Fiorindo’ u Torinu. Sudjelovao je i na natjecanju ‘Woodwind and Brass’ u Varaždinu te osvojio dvije druge nagrade i jednu treću nagradu, 2015., 2016. i 2019. godine.
U veljači je 2016. godine nastupio u Pragu sa Praškom filharmonijom kao laureat natjecanja ‘Talent Prahy 5’. Iste je godine održao koncert u Matici hrvatskoj u sklopu projekta ‘Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj’, te je nastupio kao solist na koncertu ‘Filharmonija budućnosti’ u splitskom HNK-a. Također, nastupao je i u orkestralnim projektima Zagrebačke filharmonije i Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nagrađen je Oskarom znanja 2008. godine i 2014. godine, kojeg dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.
Član je Gradske glazbe Sinj s kojom je sudjelovao na brojnim smotrama uključujući i 14 alkarskih svečanosti. Tijekom dosadašnjeg školovanja pohađao je brojne seminare usavršavanja na kojima su predavači bili ugledni svjetski saksofonisti: Arno Bornkamp, Miha Rogina, Jean Yvis Formeau, Claude Delangle, Matjaž Drevenšek i mnogi drugi. Zbog izvrsnog uspjeha u akademskoj godini 2017./18., dobitnik je stipendije koju dodjeljuje Zaklada Marin Čilić.

Martina Ivčević rođena je u Splitu, gdje već u ranom djetinjstvu obrazovanje započinje u glazbenoj školi Josipa Hatzea, kod prof. Marije Ganeve. Po završetku osnovne glazbene škole došla je u klasu prof. Ivane Majić Gjurašin u čijoj klasi i završava srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Kao učenica glazbene škole sudjelovala je na brojnim koncertima i manifestacijama. Pohađala je mnogobrojne seminare kod priznatih pijanista (Kemal Gekić, Ruben Dalibaltayan, Grigory Gruzman, Konstantin Bogino, Đuro Tikvica, Yuri Kot, Vesna Podrug, Jadranka Garin, Nataša Veljković, Đorđe Stanetti, Sergio de Simone, Hartmut Schneider) i sudjelovala na natjecanjima: Daleki Akordi 2012., 51. Regionalno natjecanje 2013., Daleki Akordi 2014., Memorijal Jurica Murai 2015. Nakon srednje škole upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj trenutno pohađa petu godinu u klasi prof. Danijela Detonija.

Kao gost na koncertu, nastupit će i mladi dubrovački saksofonist, Jakov Varezić.

Jakov Varezić (2000), rođen je u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju umjetničku školu Luke Sorkočevića u klasi prof. Željka Barača. Nakon završene srednje škole, upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Tomislava Žužaka. Osim regionalnih, državnih i međunarodnih natjecanja, nastupio je u Kneževom dvoru kao solist uz Dubrovački simfonijski orkestar, te u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Nastupao je u Hrvatskom glazbenom zavodu, koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski kao član kvarteta saksofona uz Zagrebačku filharmoniju, Guvernerovoj palači u Rijeci…
U ljeto 2020. nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama kao član ansambla. U veljači 2021. nastupao je na natjecanju ‘Papandopulo’ gdje je osvojio nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, za izvedbu djela ‘Passamezzo’, M. Ruždjaka.
Pohađao je brojne seminare i masterclassove kod eminentnih profesora poput Claude Delangla, Jean-Yvesa Formeaua, Mihe Rogine, Michaela Krenna, Gordana Tudora i brojnih drugih.

luka norac

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh