trilj
vrlika
baner donlic

Kristina Križanac: ‘Političke opcije nisu prepreka da povedemo grad prema prosperitetu i razvoju’

Autor/ica
Objavljeno: 15 lipnja, 2017
kristina_krizanac

Foto: Ivan Alebić

Kristina Križanac, kandidatkinja Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića, nakon 2. kruga lokalnih izbora održanog 4. lipnja, izabrana je za gradonačelnicu Sinja. Križanac je dobila podršku 50,73 posto birača. 

Primopredaja vlasti u Sinju trebala bi se izvršiti početkom idućega tjedna, zbog prigovora na postupak provedbe drugog kruga lokalnih izbora, kojeg je GIP Grada Sinja ocijenio nedopuštenim.

U iščekivanju primopredaje vlasti, donosimo intervju s izabranom gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac.

Ovo su prvi izbori na kojima ste se kandidirali za gradonačelnicu Sinja. Prije četiri godine bili ste kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika. Je li bilo razlike u kampanji na ovim izborima, u odnosu na one od prije četiri godine i smatrate li da je sada Vaša odgovornost veća nego dok ste bili v.d. gradonačelnika?

– Da, ovo je moj prvi izbor za gradonačelnicu Sinja, a prije četiri godine bila sam kandidatkinja za zamjenicu , te zbog tragičnih okolnosti, smrti gradonačelnika Ivice Glavana, postala sam obnašateljica dužnosti gradonačelnika. Odgovornost koju sam imala u tom periodu jednaka je odgovornosti koju ću imati nakon ovih lokalnih izbora kao izabrana gradonačelnica grada Sinja.

Prošle godine oporba nije prihvatila prijedlog proračuna kojeg ste Vi predložili, zbog čega je na čelu Grada već pet mjeseci povjerenik. Što Vas je potaknulo da se na ovim izborima kandidirate za gradonačelnicu?

– Projekte koje je započela NL lista dr. Stipislava Jadrijevića, pri tome mislim na odvodnju otpadnih voda aglomeracije Sinj, projekt Sinj u sridu, prva gradska sportska dvorana, su projekti koje daju gradu Sinju budućnost kroz razvoj, zaštitu okoliša i nadogradnju sportske infrastrukture. Nažalost, projekti su usporeni nedonošenjem Proračuna za 2017. godinu i upravo spoznaja da su ti projekti nositelji razvoja Sinja, bila je razlog moje kandidature za gradonačelnicu.

Dvije godine ste bili na čelu Grada Sinja i upoznati ste s potencijalima ovoga mjesta, kao i cijele Cetinske krajine. Koje su prednosti Grada Sinja, koji je nekada slovio za centar Dalmatinske zagore, u odnosu na druge sredine?

– Grad Sinj ima potencijala u smislu ljudskih resursa, zemljopisnog položaja i posebice brendova Sinjske Gospe i Sinjske alke. Potencijal Sinja leži prvenstveno u njegovim ljudima, koji su znali prepoznati trendove razvoja i u prošlosti kroz industrijalizaciju, a to znaju i danas kroz razvoj turističke infrastrukture naslonjene na domaću poljoprivrednu proizvodnju, gastronomiju i gostoprimstvo Dalmatinske zagore. Sigurna sam da ćemo uspjeti u svojoj viziji, jer građani žele i odabrali su put razvoja svog kraja.

Grad Sinj još uvijek vodi povjerenik Vlade RH. Kako ocjenjujete njegov rad i funkcioniranje Grada u posljednjih 5 mjeseci? 

– Činjenicom da nije usvojen Proračun Grada Sinja za 2017. godinu stvoreni su preduvjeti da Vlada RH imenuje povjerenika za grad Sinj. Vjerujem da je iskorištena zakonska mogućnost da se nastavi ograničeno funkcioniranje Grada na dobrobit svih korisnika gradskog Proračuna.

Do donošenja proračuna za sljedećih nekoliko mjeseci Grad će funkcionirati uz redovne i nužne troškove prema proračunu iz prošle godine. Vjerujete li da će Gradsko vijeće biti konstituirano na prvoj sjednici? Kakve bi posljedice za Grad imalo, ako bi se odužilo konstituiranje Gradskoga vijeća?

– Iz ovog pitanja čini se prepoznatim politička procjena da se neće konstituirati Gradsko Vijeće na prvoj sazvanoj sjednici. Ja ne dijelim Vašu procjenu i smatram da su svi izabrani vijećnici dobili mandat u dobroj vjeri svojih birača koji očekuju odgovornost vođenja grada, kako bi bilo potvrđeno pruženo im povjerenje.

S kojim opcijama u Gradskom vijeću biste željeli formirati većinu?

– U Gradskom vijeću vidim vijećnike koji predstavljaju Sinjane i Sinjanke te smatram da političke opcije nisu prepreka dobroj vjeri da svi zajedno povedemo grad u narednom četverogodišnjem razdoblju prema prosperitetu i razvoju.

Krajem godine trebate predložiti i Proračun za 2018. godinu. Strahujete li da bi se mogla dogoditi situacija slična prošlogodišnjoj, kada Gradsko vijeće nije prihvatilo Vaš prijedlog Proračuna za 2017. godinu?

– Sigurna sam da smo svi skupa puno toga naučili iz prošlogodišnje situacije, kada nismo mogli donijeti Proračun za 2017. godinu. Proračun za 2018. godinu predložit ću na vrlo transparentan način i javno dostupan svim dionicima političkog, civilnog i ostalog javnog života. Vjerujem da će javna komunikacija doprinijeti boljem razumijevanju, ali i ocjeni javnosti koja će u buduće biti maksimalno uključena. Svi smo mi izabrani na demokratski način i odgovorni prvensteveno našoj javnosti koja nam je dala povjerenje za ovaj mandat.

Očekujete li nastavak najvažnijih sinjskih projekata u idućoj godini? Kako osigurati sredstva za nastavak gradnje Gradske sportske dvorane, Aglomeraciju Sinj, projekta ‘Sinj u sridu’?

– Svakako očekujem nastavak najvažnijih sinjskih projekta koje ste i Vi nabrojili, a svi politički dionici su ih uvrstili u svoje programe za naredno razdoblje. Jedna od najvažnijih aktivnosti koje moramo provesti je osiguranje sredstava koja su nužna za nastavak projekata. Prvenstveno tu mislim na dio proračunskih sredstava za koji je umanjen sinjski Proračun zbog utvrđene iznadprosječne stope razvijenosti, temeljene na neprihvatljivoj argumentaciji, kao i na povrat pripadajućeg dijela poreza na dohodak i na sredstva Fonda za sufinanciranje projekata koji se financiraju iz EU.

Koji će biti Vaš prvi potez nakon što preuzmete vlast u Gradu? Mogu li Sinjani očekivati neke konkretne pomake u razvoju grada do kraja ove godine?

– Već sam u samom predstavljanju programa kazala da trebamo po preuzimanju vlasti ubrzati aktivnosti na projektima odvodnje i Sinj u sridu.

Kakav Sinj vidite u budućnosti, recimo, za četiri godine, do sljedećih redovnih lokalnih izbora?

– Grad Sinj, zajedno sa svojim ljudima kao najvećim bogatstvom, ima realne mogućnosti da život u Sinju bude poželjan za sve njegove stanovnike i da pruži mogućnosti ugodnijeg i perspektivnijeg života u njemu.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh