ALKARIC

Kroz projekt ‘Tu je tvoj dom’ stambeno pitanje riješilo 58 obitelji iz Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 24 prosinca, 2020
sinj p malbasa

Splitsko-dalmatinska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je pokrenula program demografske obnove ruralnih područja, pod nazivom ‘Tu je tvoj dom’. Kroz ovaj projekt ‘krov nad glavom’ osiguralo je 58 obitelji s područja Cetinske krajine.

Cilj programa je stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećanje broja stanovnika i ravnomjerni  gospodarski razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Kroz ovaj program Županija mladim obiteljima dodjeljuje iznos od 40 do 120 tisuća kuna za kupnju građevinskog zemljišta, troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije i stručnog nadzora, kupnju kuće ili stana za stanovanje ili izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju neuseljivih i neuvjetnih kuća za stanovanje.

Od početka programa isplaćeno je ukupno 11 milijuna 655 tisuća kuna za 120 obitelji iz rubnih područja županije, razvrstanih u 5 grupa, prema indeksu razvijenosti. Među dobitnicima potpora je i 58 obitelji s područja Cetinske krajine, kojima je dodijeljeno ukupno 5 milijuna 770 tisuća kuna.

Zahvaljujući ovom projektu, 28 obitelji s područja Grada Sinja riješilo je ili rješava svoje stambeno pitanje. Ukupna bespovratna sredstva koja im je kroz program dodijelila Splitsko-dalmatinska županija iznose 2 milijuna 660 tisuća kuna.

Sredstva Županije dobilo je i 10 obitelji s područja Grada Trilja, u ukupnom iznosu od 960 tisuća kuna.

Potporu Županije kroz program ‘Tu je tvoj dom’ dobila je jedna obitelj s područja Grada Vrlike i to u iznosu od 110 tiusća kuna.

Na području Općine Otok 6 mladih obitelji izgradnju svoga doma sufinancirat će sredstvima koja im je dodijelila Splitsko-dalmatinska županija, u ukupnom iznosu od 620 tisuća kuna.

Potporu Županije dobile su i 4 obitelji s područja Općine Hrvace, u ukupnom iznosu od 440 tisuća kuna, te 9 obitelji s područja Općine Dicmo, koje su dobile bespovratnih 980 tisuća kuna.

Prilikom potpisivanja posljednjih ovogodišnjih ugovora župan Blaženko Boban kazao je kako je Županija za 2021. godinu osigurala sredstva i za preostale obitelji koje su ispunile uvjete iz natječaja. Osim toga, najavio je i novi natječaj iz Programa demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja, koji će biti raspisan u 2021. godini.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh