MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

KUD ‘Pleter’ Dugopolje domaćin novog Seminara pučkog korizmenog pjevanja

Autor/ica
Objavljeno: 22 veljače, 2024
KUD PLETER

Izvor: KUD Pleter Dugopolje

Seminar pučkog korizmenog pjevanja ‘Evo, pod križ smo došli!’ pod mentorstvom dr. sc. Joška Ćalete treći je po redu seminar (radionica pjevanja) u Dugopolju, koji je u cijelosti posvećen repertoaru hrvatskog pučkog crkvenog (korizmenog) pjevanja, a na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pučkog sakralnog pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.

Seminar će i ove godine biti održan u suorganizaciji KUD-a ‘Pleter’ Dugopolje i Saveza KUD-ova SDŽ tijekom vikenda 24. i 25. veljače 2024. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Adresa: Trg Franje Tuđmana 1, Dugopolje). Rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti pred publikom na tradicionalnom korizmenom koncertu u organizaciji KUD-a ‘Pleter’ Dugopolje. Koncert će biti održan u župnoj crkvi sv. Mihovila ark. u Dugopolju dana 25. veljače 2024. godine u 18 h.

Financijski pokrovitelji ovog seminara i slijednog koncerta su Općina Dugopolje i Županija splitsko-dalmatinska (iz Programa ‘JEsen/ZIma Kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji’), kojima organizator zahvaljuje na važnoj potpori bez koje ne bi bilo moguće organizirati edukaciju.

Hrvatsku vokalnu tradicijsku kulturu karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao višestoljetnu priliku pratiti crkvene obrede na svojem jeziku. Glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji, inspiriralo je istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara.

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistent Ivan Buljan, mag. mus. Kao i dosadašnjih godina, rezultati dvodnevnog učenja na radionici bit će predstavljeni na javnom nastupu (koncertu) u crkvi sv. Mihovila ark. u Dugopolju, što je također jedna od posebnosti ove radionice.

Dodatna novost koju priprema organizator, u odnosu na dosadašnje seminare, je i predstavljanje knjige ‘Oj, devojko Maro: izbor tradicijskih napjeva sa Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu (2002.-2021.)’, autora J. Ćalete i I. Buljana, Ivanić-Grad i Zagreb, 2023. U ovoj knjizi, pored opisa, transkripcija i tekstova niza pučkih tradicijskih profanih napjeva cijele Hrvatske (Baranje, Slavonije i Srijema; Međimurja i gornje Podravine, Središnje Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja, Dalmacije i gorske (dinarske) Hrvatske), nalaze se jednako obrađeni i primjeri pučke sakralne vokalne baštine Hrvatske (a među njima i korizmenog pjevanja). Vođeni linkom/barcod čitačem, moguće je preslušati sve obrađene izvedbe iz knjige, koje su sistematizirane i pohranjene u arhivi nacionalnog Instituta za etnologiju i folkloristiku (IEF-u).

SATNICA SEMINARA:

Subota, 24. 2. 2024.

10:00 – 10:45 Uvodno predavanje: ‘Glagoljaško crkveno pučko pjevanje, nematerijalno kulturno dobro RH’

11:00 – 13:30 Preslušavanje glazbenih primjera i dioničko čitanje predstavljenih napjeva; praktični rad sa svim polaznicima

13:30 – 15:00 Stanka

15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima

18:15 – 19:00 Predstavljanje knjige ‘Oj, devojko Maro: izbor tradicijskih napjeva sa Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu (2002.-2021.)’ autora J. Ćalete i I. Buljana

Nedjelja, 25. 2. 2024.

11:00 – 13:30 Dioničko čitanje napjeva, slaganje glasova; praktični rad sa svim polaznicima

13:30 – 15:00 Stanka

15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima – koncertna (izvedbena) interpretacija napjeva, slaganje programa koji će se izvesti na javnom nastupu

18:00 – 19:00 Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom – zajedničko izvođenje napjeva na koncertu u crkvi Sv. Mihovila ark. u Dugopolju

U okviru predstavljanja rezultata seminara (završnog koncerta), bit će organizirana i podjela potvrda o sudjelovanju polaznicima Seminara.

KUD PLETER

ferata@ferata.hr
0997370409