ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Lokalni izbori 2021. – Obavijest biračima

Autor/ica
Objavljeno: 21 travnja, 2021
izbori lokalni logo

Upravni odjel za opću upravu Splitsko-dalmatinske županije uputio je obaviejst biračima uoči predstojećih lokalnih izbora, koji će se održati sredinom svibnja.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 14. travnja 2021. donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Odluku o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike. Odluke su stupile na snagu 15. travnja 2021. i objavljene su u „Narodnim novinama“ broj 39/21.

Izbori će se održati u nedjelju 16. svibnja 2021.

Na temelju članka 23. Zakona o registru birača („Narodne novine“, broj 144/12, 105/15, 98/19), pozivaju se birači da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača.

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u Upravnom odjelu za opću upravu Split, Vukovarska 1 kao i u ex ispostavama Upravnog odjela prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme sa strankama od 8,00 – 13,00 h.

Ako evidencija na kojima se temelji upis u registar birača ne sadrži podatak o nacionalnoj pripadnosti, birači mogu dati izjavu o nacionalnoj pripadnosti radi upisa podatka u registar ili ispraviti upisani podatak Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili usmeno izjaviti na zapisnik.

Rok do kojeg građani mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača istječe u srijedu 5. svibnja 2021.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Podsjećamo birače da na lokalnim izborima mogu glasovati birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeću osobnu iskaznicu ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Iznimno, osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020., kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 i slijedom toga izmijenjen Zakon o osobnoj iskaznici, smatraju se važećim pa će birači kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. biti u popisu birača.

Djelatnici Upravnog odjela za opću upravu kao i djelatnici u ex. ispostavama na dan 29. travnja 2021. raditi će do 24,00 h.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a prilikom dolaska na biračko mjesto se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača (nevažeća osobna iskaznica) mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja s potvrdom za glasovanje koju izdaje ovo upravno tijelo u sjedištu kao i u bivšim ispostavama prema mjestu prebivališta birača.

Kontakt podatke djelatnika koji vode Registar birača možete naći na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh