lady

Maljkovo: Izlila se Raba

Autor/ica
Objavljeno: 29 studenoga, 2021
raba

foto: Jasna Bilandžić

I dok u višim predjelima Cetinske krajine snijeg stvara lijepu zimsku idilu, zabijelivši Dinaru, Kamešnicu i Svilaju, te naselja na području triljskog i vrličkog kraja, te Zelovo, u Maljkovu je sasvim  druga priča. Obilna kiša koja je tijekom ovih dana padala na području cetinskog kraja uzrokovala je porast vodostaja na jezeru Peruća, Cetini i ostalim manjim rječicama i izvorima.

raba

foto: Jasna Bilandžić

U Maljkovu se izlila ponornica Raba, koja je Gornje Bilandžiće kao i proteklih godina neko vrijeme potpuno ili djelomično odvojila od ostatka svijeta. Voda je poplavila većim dijelom prometnicu koja od njihovih kuća vodi do državne ceste D1, kao i cijelo područje oko kuća. Kada u potpunosti poplavi ovo područje, žitelji ovog dijela Maljkova, kako bi mogli odlaziti na posao, u školu ili zbog drugih potreba, svoja vozila ostavljaju dva kilometra dalje kod crkve sv. Josipa, do kojih dolaze puteljkom iznad kuća gdje nije poplavljeno područje.
Inače, Raba kao ponornica izvire u Otišiću, a od Maljkova usjekom protiče do jezera Peruća u koje se ulijeva. Bilandžići se nadaju kako će se voda brzo povući s poplavljene prometnice i na taj način omogućiti im nesmetanu prometnu komunikaciju prema Sinju, Vrlici i drugim mjestima.

raba

foto: Jasna Bilandžić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh