Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Mate Bilobrk novi alkarski barjaktar

Autor/ica
Objavljeno: 15 srpnja, 2022
BILOBRK MATE ALKA

Za svakog Cetinjana čast je biti dio svečane alkarske povorke i u živopisnoj odori koja koja svjedoči povijest, vjeru, kulturu i nacionalni ponos, proći ulicama Sinja i Alkarskim trkalištem. Svakako, jedna od najčasnijih dužnosti je ponijeti alkarski barjak. Vojvoda Mario Šušnjara za ovogodišnjeg barjaktara odredio je dosadašnjeg buzdovandžiju, zapovjednika ATJ Lučko Matu Bilobrka.

Novi alkarski barjaktar rođen je 17. ožujka 1977. u Sinju. Osnovnu školu završio je u školi na Hanu, potom je pohađao Srednju policijsku školu u Zagrebu. Pripadnik najelitnije policijske postrojbe u Hrvatskoj postao je 1996. godine. U svojoj policijskoj karijeri kroz ovu postrojbu prošao je sve razine dužnosti zapovjedanja, postupno stvarajući policijsku karijeru, a 2018. godine postao je zapovjednik ATJ Lučko. Uz obnašanje svih policijskih dužnosti uspješno je diplomirao na Prometnom fakultetu u Zagrebu. Usavršavao se pohađajući brojne tečajeve, seminare i druge oblike policijskog usavršavanja kako u Hrvatskoj tako i u mnogim državama Europe. Za svoj rad i obnašanje službe dobio je brojna priznanja i nagrade koje uključuju i one za iskazanu hrabrost. Po svojoj sadašnjoj dužnosti Bilobrk je zamjenik zapovjednika za intervencije na razini cijelog MUP-a.

BILOBRK MATE POLICIJA

U alkarskoj, točnije momačkoj povorci je od 2016. godine, od 301. Sinjske alke, kada se slavila 300. godišnjica krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koju je tada nosio u procesiji.

Ekskluzivno, odmah nakon što je obznanjena odluka da će nositi alkarski barjak, mate Bilobrk dao je intervju za Feratu i Hit radio.

‘Teško je opisati riječima što to za mene i moju obitelj znači. Posebno ću taj barjak nositi u spomen na svog pokojnog oca, koji bi bio sretan i nadasve ponosan vidjeti sina na konju kako nosi Gospin barjak. Isto tako s ponosom ću ovaj barjak nositi za svoju cijelu obitelj, a posebno za svoja tri sina koji će, vjerujem slijediti me i jednoga dana netko od njih će isto tako biti dio svečane alkarske povorke. Moram istaknuti da je ovo velika čast i za našu lozu Bilobrka, koja je kroz povijest dala i vojvodu Mirka, koju je tu časnu dužnost obnašao 1944. godine. Ja sam nakon njega prvi prezimena Bilobrk koji je obukao momačku ili alkarsku odoru u Alci. Zahvaljujem vojvodi Mariju Šušnjari što mi je dao mogućnost da budem taj koji će ponosno 7. srpnja ulicama našeg Sinja i trkalištem ponijeti alkarski barjak. Kao što sam sve svoje policijske i momačke dužnosti do sada izvršavao bezprijekorno i časno, tako će biti i sada kada u mojoj desnici bude barjak s likom Bogorodice, Čudotvorne Gospe Sinjske’, kazao je novi alkarski barjaktar Mate Bilobrk.

Podsjetimo sadašnji alkarski barjak blagoslovio je 28. srpnja 1991. godine u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske blagopokojni zagrebački kardinal mons. Franjo Kuharić. Tom prigodom je istaknuo:

‘Alka je nedjeljiva od Gospe Sinjske, te neka danas, kao i nekoć, bude simbol naše pobjede’.

ferata@ferata.hr
0997370409