banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Memorijalna regata Cetinom

Autor/ica
Objavljeno: 24 kolovoza, 2013
cetina_02

Foto: Filip Ratković

Sutra će se održati četvrta po redu memorijalna regata Cetinom, koja je posvećena poginulim i umrlim braniteljima Cetinskog kraja, a u znak sjećanja na 25. kolovoza 1991. godine, kada su cetinski dragovoljci napali vojarne bivše JNA.

Start regate je u 14 sati od mosta na Panju, a cilj je na Despotuši. Dužina staze je oko15 km,a predviđeno je kako će se na cilj stići nešto iza 16 sati. Organizator ove memorijalne regate je Udruga maloljetnih dragovoljaca Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizatori su BZ Patriot, Veterani 126. brigade, CERURA, Udruga maloljetnih dragovoljaca liječenih od PTSP-a SŽD te Udruga izviđača Sinjski vitezovi.

Čelni čovjek organizacije ove manifestacije i inicijator regate Mario Vujević Vegi nam je kazao:

‘Regatu smo do sada organizirali u srpnju, no sada smo je prebacili u nedjelju, 25. kolovoza, kao znak sjećanja na isti dan 1991. godine kada su dragovoljci napali vojarne bivše JNA u Sinju. Očekujemo oko 80 plovila, bit će tu jednosjeda i dvosjeda pa i onih koji mogu primiti i do osam osoba. Prema sadašnjoj prosudbi, na regati će sudjelovati od 400 do 450 sudionika, uglavnom predstavnika braniteljskih udruga, jedinica lokalne samuprave, izviđača i ostalih s cijelog područja Hrvatske i susjedne Hrecegovine. Očekujemo kako će na regati sudjelovati ministar obrane Ante Kotromanović i pomoćnik minstra branitelja Bojan Glavašević. Također očekujemo i čelnike Županije na čelu sa županom Ževrnjom, načelnike i gradonačelnike Cetinskog kraja, čelnike braniteljskih udruga i HVIDR-e iz Hercegovine te brojne novinare’, kazao je Mario Vujević Vegi.

Za mjere sigurnosti, osim organizatora, brinut će se ekipa HGSS-a. Za ovu zahtjevnu plovnu utrku pripremljena je sva logistička potpora. Prema najavama, Cetina će biti većeg vodostaja, što će stvoriti idealne uvjete za spust čamcima.

Na ciljnom mjestu Despotuša braniteljska zadruga istog naziva za oko 700 ljudi organizira okrjepu. Radi mjera sigurnosti, organizatori skreću pozornost da oprema za rafting bude primjerena, uz obvezne prsluke, kape i ‘zaštitne faktore’, jer će plov trajati oko dva sata. Krizne točke su kod Demerovca, Mostine i Jelavića buka. Sigurnost plova i sudionika je najvažniji dio memorijala.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh