Meštrović i Sikirica u Galeriji Sikirica

Autor/ica
Objavljeno: 2 kolovoza, 2022
galerija sikirica

Posljednjih dana Sinjani i Sinjanke i njihovi gosti ne znaju kamo bi prije – od kazališnih predstava, filmskih projekcija, glazbenih večeri, festivala, sportskih događanja – ‘Dani Alke i Velike Gospe 2022.’ osigurali su ponešto za svačiji ukus, a ljetni šušur u potpunosti je obuzeo čitav grad.

U moru događaja, svakako vrijedi istaknuti pravu pravcatu ekskluzivu – u četvrtak, 4. kolovoza u 19 sati, u Galeriji Sikirica otvara se velika izložba ‘Meštrović i Sikirica – portreti suvremenica i suvremenika’. Sinjska publika dobit će tako izvanrednu priliku upoznati se s opusom Ivana Meštrovića, jednim od naših najslavnijih i najznačajnijih umjetnika svih vremena. Na izložbi će biti prikazano šesnaest skulptura iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića (Split, Zagreb), Gliptoteke HAZU (Zagreb), Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb), Galerije umjetnina (Split) te posuđenih od dr. sc. Mate Meštrovića, koje pružaju uvid u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića.

Odabir portreta koji je načinila autorica izložbene koncepcije, viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu, Barbara Vujanović, svjedoči o stilskom razvoju jednog od ponajboljih portretista 20. stoljeća – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja. Na izložbi će se tako moći vidjeti Meštrovićevi portreti: hrvatskoga glumca, kazališnog redatelja i prevoditelja Petra Branija, ruskoga književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, glavnog organizatora likovnoga života u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća Izidora Kršnjavoga, modernizatora europskoga kiparstva Augustea Rodina, prve plesačice čiji je ples prikazan na američkoj televiziji Vere Čuče Milčinović, predstavnika britanske umjetničke, političke i društvene scene, Wickhama Steeda, Lady Cunard i Dorothy Une Ratcliffe, češke političke dinastije Masaryk, Tomáša G. Masaryka, hrvatskih umjetnika Tomislava Krizmana, Ante Katunarića i Vladimira Becića, te književnika Andrije Milčinovića i Vladimira Nazora.

Meštrovićev opus kustosi izložbe – Barbara Vujanović, Dragana Modrić i Dalibor Prančević – za ovu posebnu prigodu, na domaćem terenu, postavljaju u suodnos s portretnom plastikom drugog kiparskog barda – ‘kipara Alke i Cetinske krajine’ Stipe Sikirice. Uz šesnaest Meštrovićevih portreta, bit će izloženo i šesnaest Sikiričinih radova koji se čuvaju u fundusu Galerije Sikirica.

Stipe Sikirica sklonost ka portretiranju pokazuje još kao dječak i učenik Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu, a neki od tih dječačkih radova ostali su do danas sačuvani u rodnoj kući u Jabuci. Ako zanemarimo rane pokušaje portretiranja oca i članova obitelji, prvi ‘službeni’ portret koji Stipe Sikirica izrađuje kao mlad, ali već afirmiran autor, jest portret prijatelja, književnika Joze Laušića (1962.). Narednih godina (i desetljeća) Sikirica je iznimno posvećen i radi na portretima brojnih uglednih intelektualaca, književnika i umjetnika, među kojima su mnogi od njih njegovi prijatelji i poznanici – Krleža, Kaštelan, Pupačić, Marinković i ostali, a portret, kao specifična umjetnička i kiparska disciplina, do danas je ostala Sikiričina preokupacija.

U šest desetljeća aktivnog stvaralaštva Stipe Sikirica je napravio preko stotinu portreta, portretirajući gotovo sva značajnija lica hrvatske kulturne i umjetničke scene, a u okviru ove velike izložbe posjetitelji će imati priliku vidjeti 16 odabranih portreta, među kojima su portreti Joze Laušića, Matka Peića, Josipa Pupačića, Rašeljke Pupačić, Dragutina Tadijanovića, Tomislava Ladana, Izidora Pape, supruge Slave, Mirjane Buljan, Ranka Marinkovića, Drage Ivaniševića, Marka Grčića, Matka Raosa i Zlatka Tomičića.

Izložba je rezultat suradnje Muzeja Ivana Meštrovića (Atelijer Meštrović, Zagreb) i Galerije Sikirica, a Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica istaknula je kako je ovo samo jedna u nizu dobrih suradnji na relaciji Zagreb – Sinj i kako joj je iznimna čast i zadovoljstvo što će sinjska publika imati priliku vidjeti vrhunske domete hrvatske skulpture.

Izložba ostaje otvorena do 25. rujna i može se posjetiti u radno vrijeme Galerije Sikirica.

ferata@ferata.hr
0997370409