TOMMY mel

Mićo i Pike najbolji otočki lađari!

Autor/ica
Objavljeno: 29 srpnja, 2013

utrka_ladja1

Mirko i Marinko Norac Kevo, odnosno popularni Mićo Kevin i Pike  pobjednici su 4. Utrke cetinskih autohtonih otočkih lađa. 

U okviru manifestacije Otočko kulturno ljeto, a u organizaciji ŠRU ‘Didovina’ Otok jučer je na Cetini, na Kerepu održano natjecanja lađara, koji su sve prisutne na trenutke vratili u prošlost i podsjetili što je sve lađa značila ljudima uz Cetinu. Stariji i danas znaju reći: ‘U selima od izvora do ušća Cetine u lađi se rađalo i umiralo’.

Sa starta uzvodno od mosta na Kerepu, na znak načelnika Otoka Branka Samardžića, za naslov najbolje ekipe krenulo je 19 otočkih lađa, u kvalifikacijskoj utci na 900 metara. Na cilj ispod mosta prvi su u doveslali Svile i Cigo, međutim, poslije se pokazalo da im je to bila samo pirova pobjeda.

Na cilju se okupilo šreko dvije tisuće Otočana i njihovih gostiju, koji su pljeskom i navijanjem dočekali sve posade. Nakon uzbudljivih događanja u veslačkom dijelu programa održano je uzbudljivo natjecanje u penjanju uz namazan konop do pršuta koji je bio na vrhu mosta. Po ovaj vrijedan trofej krenulo je 30 momaka. Kao i prošle godine, spretni Luka Norac Kljajo, zvani Luis, neviđenom spretnošću došao je do pobjede i pršuta.

Prava atrakcija odvijala se u natjecanju potezanja konopa za žene. Na jednoj strani žene Kevine, a na drugoj one iz Ercega. Uz bučno navijanje u dva potezanja Kevićke su bez problema potegle susjede iz obližnjeg zaseoka Ercegi. Malo teže i iskusnije gospođe Anđa, Mirjana, Pava, Maja, Ljilja i Ana zaslužile za pobjedu su nagrađene pizzom na Roknjači.

Prije glavne seniorske utrke otočkih lađara, najiščekivaniji događaj bio je nastup deset posada najmlađih otočkih lađara, koje je za ovu utrku pripremio izbornik, otočki župnik fra Miro Ančić. Na stazi dugoj 200 metara prvi su kroz cilj prošli Tučić i Zub. Dugo mjesto pripalo je Markanu i Bobi, dok je na trećem mjestu posada Pejo i Deno.

U Finalnoj utrci prvih deset lađa iz kvalifikacija također je odmjerilo snage na iznimno kratkoj dionici od 200 metara.  Doslovno, u foto-finišu prvi su ciljem prošli Piki i Mićo. Drugo mjesto pripalo je paru Dodo-Petar, a na trećem mjestu plasirali su se Ris i Kapo. Priznanja najboljima podjelili au načelnik Otoka Branko Samardžić i njegov zamjenik Ivica Perković, dok je glavni sudac natjecanja Gako pobjedničkom dvojcu uručio janjca.

Osim zanimljivih natjecanja i bogatu gastronomsku ponudu posjetitelji na Kerepu uživali su u nastupu Etno-udruge iz Podbablja, KUD Kamešnica iz Otoka i tamburaškog sastava ‘Šil dil daj’ iz Otoka Slavonskog.

Na kraju fešte inicijator utrke lađa, predsjednik ŠRU ‘Didovina’ Frano Erceg nije krio zadovoljstvo.

‘Vjerujem kako su svi bili zadovoljni današnjim programom. Vidjeli smo što moramo popraviti za iduću godinu. Čuvati ćemo našu tradiciju i lađe. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli, posebno Općini Otok, našoj Županiji, Ministarsvu kulture, Hrvatskim vodama, HGSS-u, medijima i svima ostalima. Posebno hvala velikom broju posjetitelja’, kazao je Erceg, koji je zajedno sa svojim timom – Gako, Eci, Grašak, Cin i Riža zaslužio pohvale u organizaciji četvrte utrke otočkih lađara održane uz Kerep.

Dodajmo kako je manifestaciju Otočko kulturno ljeto Općina Otok organizirala povodom 298. obljetnice stradanja Otočana na Dugišu, a ususret velikoj proslavi 300. obljetnice čudesne obrane Sinja i Cetinskog kraja. U okviru manifestacije, na Trgu dr. Franje Tuđmana u petak je upriličena predstava Sinjskog pučkog kazališta ‘Priča iz trgovačkog centra’, dok je su subotu održan koncert na kojem su Otočane i njihove goste zabavljale klape ‘Sveti Luka’ Otok, ‘Vrilo’ Obrovac Sinjski, ‘Sveti Mihovil’ Proložac, ‘Drniš’ i Tamburaški sastav ‘Šil dil daj’.

Fotogalerija

 

 

 

ferata@ferata.hr
0997370409