Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Mjerenje šećera i tlaka za djelatnike Županije u sklopu ‘Dana crvenih haljina’

Autor/ica
Objavljeno: 2 veljače, 2023

Djelatnici Splitsko-dalmatinske županije danas su se odazvali akciji mjerenja šećera i krvnoga tlaka koja je organizirana u zgradi Županije. Ovoj akciji pridružio se i župan Blaženko Boban koji je istaknuo kako je zdravlje svih građana na prvom mjestu.

‘Zdravlje svih naših građana je izuzetno važno. Stoga zahvaljujem KBC-u Split, patronažnoj službi županijskoga Doma zdravlja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Akcija će se sutra održati i na splitskoj Rivi pa pozivam građane da iskoriste ovu priliku i aktivnosti koje se provode u cilju poboljšanja zdravlja naših sugrađana’, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Predstojnik Klinike za neurologiju KBC-a Split doc. dr. sc. Krešimir Čaljkušić zadovoljan je rezultatima današnje akcije.

‘Župan mi je dao odobrenje da mogu izići u javnost s podatcima o njegovu zdravlju, koje je odlično. Općenito, zdravlje djelatnika Splitsko-dalmatinske županije koji su pristupili ovoj akciji je dobro. Cijelo vrijeme nas je pratilo ozračje veselja i zadovoljstva što izravno utječe i na sve vitalne parametre poput šećera, krvnoga tlaka i pulsa’, navodi dr. Čaljkušić.

Ova akcija održana je u sklopu javno-zdravstvene akcije ‘Dan crvenih haljina’ koja se obilježava u cijelom svijetu kao dan svjesnosti moždanoga udara kod žena. Sutra će se tako na Rivi, u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Doma zdravlja SDŽ i KBC-a Split održati akcija mjerenja krvnoga tlaka i šećera kao najvažnijih rizičnih čimbenika za cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti.

‘Bio bih sretan kad bi nakon ovakvih akcija barem nekoliko ljudi zapamtilo što treba napraviti. Svaki put naglasim da se treba izbjegavati pušenje, prekomjerno unošenje alkohola i prekomjerno unošenje kalorija. Zaboravili smo mediteranski način života. Trebamo se vratiti normalnijem i mirnijem načinu života’, preporučuje dr. Čaljkušić koji smatra kako bi svi trebali izdvojiti nekoliko minuta dnevno za tjelovježbu.

 

ferata@ferata.hr
0997370409