tramax

Mlada misa fra Šimuna Markulina

Autor/ica
Objavljeno: 22 srpnja, 2013
misa_markulin02

‘Bog je ljubav’ geslo je pod kojim je jučer u Hrvacama, u crkvi Svih Svetih svoju mladu misu rekao fra Šimun Markulin, kojega je  za svećenika 2. lipnja u katedrali svetoga Duje u Splitu zaredio nadbiskup splitsko-makarski monsinjor Marin Barišić.

Svečano euharistijsko slavlje održano je u prepunoj hrvatačkoj crkvi uz koncelebraciju mladomisničkog kuma fra Perice Maslaća, propovjednika fra Filipa Mimice, župnika fra Nevena Pavlinušića, provincijala fra Joška Kodžomana, te ostalih dvadesetak svećenika. Tijekom mise pjevao je župni zbor pod vodstvom časne setre Vitalije Križan, a mladomisničko evanđelje kazivao je fra Marinko Vukman.

Po završetku euharistijskog slavlja, u ime svih župljana, blagoslov fra Šimunu uputio je hrvatački župnik fra Neven Pavlinušić, a blagoslov na sve nazočne zazvali su ovogodišnji mladomisnici Provincije Presvetog Otkupitelja fra Antonio Mravak, fra Ivan Vuletić i fra Šimun Markulin.

Uz mještane Hrvaca i okolnih naselja, te gostiju i prijatelja obitelji Markulin, svečanosti su nazočili i predstavnici civilnih vlasti, među kojima su bili župan Zlatko Ževrnja, dožupan Luka Brčić, načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, predstavnik VAD-a arambaša Ivo Vukasović, te ostale osobe iz javnog i društvenog života Cetinskog kraja.

Svečanosti u restoranu Venecija nazočilo je oko 400 gostiju i uzvanika. U prigodnom programu nazočnima se obratio provincijal fra Joško Kodžoman, koji je istaknuo je kako je ovo prva mlada misa u Hrvacama nakon 15 godina koja je bila njegova. Također je obznanio odluku Provincije kako će fra Šimun svoju prvu službu imati u Kninu, u župi sv. Ante kao župni vikar. Prigodne pozdrave uputili su u ime svećenika podrijetlom iz Hrvaca fra Petar Janković i fra Bože Lovrić, a u ime hrvatačkih časnih sestara č.s. Sofija Marija Cvitković te ostali svećenici iz provincije.

Dožupan Luka Brčić podsjetio je nazočne kako je Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj koja u svom proračunu ima stavku financijske pomoći mladomisnicima. U ime svih žitelja općine Hrvace čestitku mladomisniku i njegovoj obitelji uputio je načelnik Dinko Bošnjak koji je napomenuo kako je fra Šimun prvi svećenik iz Rumina.

Tijekom svečanosti pročitani su brzojavi s čestitkama mladomisniku koje su uputili nadbiskup Marin Barišić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh