semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Mons. Dražen Kutleša novi nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2020
kutleša foto

Papa Franjo imenovao je u subotu, 11. srpnja dosadašnjeg porečkog i pulskog biskupa, mons. Dražena Kutlešu, novim nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije.

Vijest je objavio Tiskovni ured Svete Stolice točno u podne. Novi nadbiskup će tako napustiti dosadašnje biskupije te će u dogledno vrijeme naslijediti sadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića koji 24. ožujka 2022. puni kanonsku dob od 75 godina kada svoj mandat, prema Zakoniku kanonskog prava, stavlja na raspolaganje Papi. Nadbiskup Barišić pomoćnim biskupm imenovan je 1993 a,Splitsko-makarskim nadbiskupom imenovan je 21. lipnja 2000, a nadbiskupiju je preuzeo 26. kolovoza iste godine od umirovljenog nadbiskupa mons. Ante Jurića .

Nadbiskup Kutleša rođen je 25. rujna 1968. u Duvnu, danas Tomislavgradu. Nakon završenog sjemeništa na Klasičnoj gimnaziji Ruđer Bošković u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, danas Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Pri Teološkom fakultetu u Zagrebu 1994. postigao je bakalaureat, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbaniana doktorat iz kanonskog prava. Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji, član zbora konzultora i svećeničkog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2011. suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije 17. listopada 2011. Od 14. lipnja 2012. pa do današnjeg imenovanja bio je biskup ordinarij spomenutih biskupija.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh