REMAX

Muzej Cetinske krajine o Pločastom mostu: Ne radi se o sanaciji nego o rušenju!

Autor/ica
Objavljeno: 2 listopada, 2020
plocani most

Nakon što smo objavili članak o radovima na Pločastom mostu na području Općine Civljane, koje je dio javnosti osudio na društvenim mrežama, nazivajući ih neviđenim kulturocidom, a načelnik Općien Civljane kazao kako nije riječ o devastaciji, za komentar smo zamolili ravnateljicu Muzeja Cetinske krajine Dariju Domazet.

Komentar prenosimo u cijelosti:

‘Muzej Cetinske krajine – Sinj nije imao nikakvih saznanja o radovima na Pločastom mostu te smo o istima saznali iz medija. Na žalost, ova kulturna baština nije na području Splitsko – dalmatinske županije nego Šibensko – kninske i spada pod nadležnost Konzervatorskog odjela u Šibeniku, te Muzej Cetinske krajine – Sinj nema nikakvu direktnu ingerenciju nad ovim prostorom.

Nadalje, mišljenja smo da je ovaj cjelokupni prostor dio sveobuhvatne kulturne cjeline i da današnje administrativne granice s obzirom na kulturnu baštinu nemaju smisla te se na neki način smatramo dužnim reagirati na ovaj očiti kulturocid. Na ovakav način se ne radi o nikakvoj sanaciji nego rušenju, a ovaj most nema uporabnu vrijednost nego isključivo kulturnu, tim više što se novi betonski most nalazi u neposrednoj blizini.

Ujedno se ovim putem zahvaljujemo javnosti Cetinske krajine na brizi za kulturno dobro te se nadamo zaustavljanju ovih radova i vraćanju Pločastog mosta u prvobitno stanje.’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh