tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Muzej triljskog kraja obilježio manifestaciju Noć tvrđava 2022.

Autor/ica
Objavljeno: 2 svibnja, 2022
NOC TVRDAVA

Prva međunarodna manifestacija Noć tvrđava održala se 29. i 30. travnja 2022. godine. Manifestacija se održala u sklopu projekta FORTITUDE u organizaciji javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, Grada Banja Luke, Grada Karlovca i Općine Bar. Sudjelovalo je četrdeset sudionika koji su pripremili bogate programe za svoju publiku, a među njima je bio i Muzej triljskog kraja.

Muzej triljskog kraja je u petak 29. travnja posjetiteljima ponudio besplatno stručno vodstvo na Arheološkom lokalitetu i utvrdi Nutjak koje je održala ravnateljica Muzeja Sanja Budić Leto. Programu su se, pod mentorstvom učiteljice Ane Ćalete, pridružili i učenici 3. a razreda Osnovne škole Trilj koji su uprizorili povijesne osobe; graditelja Nutjaka kneza Žarka Dražojevića (Jakov Šušnjara), njegovu suprugu Katarinu Martinušević (Vita Bulj) i Katarininu rođakinju (Natali Bilonić).

Muzej triljskog kraja zahvaljuje svima koji su svojim dolaskom podržali ovu manifestaciju.

Utvrda Nutjak podignuta je na litici iznad kanjona rijeke Cetine kod Trilja te privlači pažnju impozantnim ostacima arhitekture i atraktivnom lokacijom. Podignuta je krajem 15. stoljeća za obranu sjeverne granice Poljica od Osmanlija, a njen graditelj je slavni poljički knez Žarko Dražojević. S vremenom je utvrda Nutjak postala inspiracija lokalnim mitovima i legendama, te predmet interesa povjesničara, arheologa i istraživača. Danas je trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh