tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Muzej triljskog kraja organizira besplatno vodstvo na utvrdi Nutjak

Autor/ica
Objavljeno: 28 travnja, 2022

U sklopu međunarodne manifestacije Noć tvrđava 2022., Muzej triljskog kraja nudi besplatno stručno vodstvo na lokalitetu Nutjak u pratnji Žarka Dražojevića i supruge Katarine Martinušević.

Vodstvo će se održati sutra, 29. travnja, s početkom u 17 sati.

Povijesne osobe dramski će uprizoriti učenici trećeg razreda Osnovne škole Trilj; Vita Bulj i Jakov Šušnjara pod mentorstvom učiteljice Ane Ćalete.

Polazi se s križanja županijske ceste Trilj – Bisko i nerazvrstane ceste koja vodi do utvrde. Od mjesta polaska do utvrde treba pješačiti približno deset minuta.

Manifestacija se održava u sklopu projekta FORTITUDE u organizaciji javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, Grada Banja Luke, Grada Karlovca i Opštine Bar.

Utvrda Nutjak podignuta je na litici iznad kanjona rijeke Cetine kod Trilja te privlači pažnju impozantnim ostacima arhitekture i atraktivnom lokacijom. Podignuta je krajem 15. stoljeća za obranu sjeverne granice Poljica od Osmanlija, a njen graditelj je slavni poljički knez Žarko Dražojević. S vremenom je utvrda Nutjak postala inspiracija lokalnim mitovima i legendama, te predmet interesa povjesničara, arheologa i istraživača. Danas je trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh