Na Dinari obilježena obljetnica pogibije pripadnika 7. gbr ‘Puma’

Autor/ica
Objavljeno: 28 lipnja, 2020
pume foto

Na Velikoj Duvjakuši, na 1709 metara visokom vrhu Dinare u subotu, 27. lipnja 2020. održana je obljetnica pogibije i nestanka 31 pripadnika slavne 7. gardijske brigade ‘Puma’ kojoj je uz predstavnike obitelji i prijatelje stradalih te hrvatske branitelje i uzvanike prisustvovao i državni tajnik ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora,Vlade RU i MORH-a. U Domovinskom ratu brigadni general Jakop bio je načelnik topništva 7. gardijske brigade.

Na komemoraciji su nazočili i državni tajnik Ministarstva Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivan Vukić, Damir Gabrić izaslanik Splitsko-dalmatinske županije, čelnici Knina, Vrlike i Kijeva – Marko Jelić, Jure Plazonić i Lidija Slavić. Svečanosti su nazočili i predstavnici braniteljskih Udruga s područja cetinskog kraja, HGSS-a, planinarske udruge ‘Dinaridi’, pripadnici 2. Mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pružilo je potporu helikopterskim prijevozom sudionika na Dinaru.

PUME FOTO

O 7. gardijskoj brigadi, njenom ratnom putu i operacijama na Dinari, od Zime ’94’ do Oluje govorili su umirovljeni i još uvijek aktivni pripadnici Oružanih snaga RH, a za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata služena je sveta misa. U svom obraćanju general Zdravko Jakop podsjetio je kako su ratna događanja na Dinari bila ključna za konačnu pobjedu u Domovinskom ratu. Ovom prigodom uz podsjetnik na ratni put ‘Puma’ Jakop je istaknu kako su hrabri Varaždinci na vrletima Dinare ratne dane dijelili s braćom po oružju iz 4. gardijske brigade i sinjske 126. brigade i izvojevali velike pobjede.

pume foto

Komemoracija u spomen na pripadnike 7. gardijske brigade održana je kod spomenika otkrivenog 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamene kocke sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu u kojima su uklesana imena poginulih i pripadnika 7. gardijske brigade.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh