BANNER FERATA

Na Hit radiju premijerno predstavljen mali oratorij ‘Krvava Krbava’

Autor/ica
Objavljeno: 9 svibnja, 2020
krbavska bitka

Kao što je bilo najavljeno, danas je u programu Hit radija premijerno predstavljen mali oratorij ‘Krvava Krbava’.

Autori ovog djela su dva poznata Cetinjana. Tekst potpisuje pjesnik, umirovljeni časnik HV-a Ante Nadomir Tadić Šutra, a glazbu Dražen Žanko.

Podsjetimo, taj događaj koji se zbio 9. rujna 1493. godine na Krbavskom polju podno Udbine smatra se početkom Stogodišnjeg rata Hrvatskog Kraljevstva i Osmanskog Carstva. Tog kobnog dana bosanski sandžak-beg Hadum Jakub-Paša porazio je hrvatsku feudalnu vojsku pod zapovjedništvom bana Emerika Dernčina.

Mnogi povjesničari smatraju da se radilo o vojno nezanimljivoj bitci, jer nije donijela nikakvu geostratešku pobjedu, ali je njezin povijesni značaj u mnogim drugim pogledima za Hrvatsku nedvojben, jer je ona prijelomna povijesna točka u hrvatskoj povijesti. U ovom boju samo jednoga dana izginulo je između 10 i 13 tisuća Hrvata.

Ovaj događaj obrađen je kroz mnoge znanstvene radove, knjige, dokumentarne filmove, ali po prvi puta Krbavska bitka opisana je u oratoriju.

Pored samih autora u ovom glazbenom dijelu koji govori o Krbavskoj bitci sudjeluju poznata glazbena imena Hrvatske Ervin Baučić, Đani Stipaničev, Stanko Šarić, Max Hozić, Adalbert Turner Juci, Radojka Šverko i zbor Ivana Pl. Zajca. Aranžman potpisuje Antonio Zadro, koji je radio i na Žankovu mjuziklu Mirakul.

Prema riječima Ante Nadomira Tadića Šutre ovaj mali oratorij poslužit će kao temelj za istoimeni mjuzikl.

Oratorij ‘Krvava Krbava’ poslušajte OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh