Na sinjskoj Bazani svečano otvoreno obnovljeno sportsko igralište

Autor/ica
Objavljeno: 30 svibnja, 2020
bazana festa

Hrvatska od ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, u sjećanje na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački izabrani Sabor.

U mnogim, većim i manjim mjestima, kao i gradskim četvrtima različitim programima obilježit će se jedan od najvažnijih datuma suverene i neovisne Hrvatske. Jedna takva svečanost, bolje kazano sportsko-pučka fešta, upriličena je jučer poslijepodne u sinjskom naselju Bazana, gdje je svečano otvoreno obnovljeno sportsko igralište.

Sportski teren koji je izgrađen prije dvadeset godina vremenom je poprilično devastiran i oštećen. Ovo vrijeme korone, mladi iz zgrade ulaza od 27 do 31 ili svima znane Bazane 7 odlučili su zasukati rukave i uz pomoć starijih stanara i drugih podupiratelja obnoviti ovaj lijepi sportski kutak u zelenilu ispred zgrade.

Radilo se danima na ponovnom označavanju terena, uređenju okoliša, popravljanju sadržaja za odmor i igranje djece. Zajednica sportskih udruga Grada Sinja u okviru svog projekta obnavljanja i čišćenja sportskih terena na području grada Sinja značajno je sudjelovala i u ovim aktivnostima. Za ovaj teren nabavili su nove komplet koševe, košarkašku loptu i mreže za mali nogomet/rukomet. Fešta u čast Dana državnosti i obnovljenog sportskog igrališta i okoliša obilovala je brojnim zanimljivostima. U ime mladeži, organizatora svih aktivnosti sve je pozdravio Frano Laco, a blagoslov i kratku molitvu predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

bazana festa

Čast da službeno prvi zapuca prema košu pripala je legendarnom kapetanu KK Alkar Mirku Modriću.

bazana festa

U goste slavljenicima pristigli su i košarkaši Alkara predvođeni trenerom Damirom Milačićem i kapetanom Hrvojem Vučićem, koji su domaćine darivali prigodnim sportskim rekvizitima. Na ovoj svečanosti bili su članovi Zajednice športskih udruga Grada Sinja na čelu s predsjednikom Josipom Malbašom. U ime Junaka, prvaka 3. HNL jug i budućeg drugoligaša predsjednik Stipe Perić poklonio je mladima Bazane 7 nogometnu loptu.

Nakon zajedničkog fotografiranja gostiju i mladih s Bazane održano je natjecanje u gađanju trica, gdje je najuspješniji bio Gabrijel Bilobrk, kojem je nagradu – dres Alkara uručila jedna od organizatorica ove svečanosti i izuzetno aktivna u radu KK Alkar Snježana Trgovac.

bazana festa

Najbolji u izvođenju slobodnih bacanja bio je Mirko Ćurković koji je za nagradu dobio šal Alkara. Veliko zanimanje vladalo je za natjecanje najstarijih žitelja Bazane u izvođenju slobodnih bacanja. Najprecizniji, uz veliko navijanje nazočnih, bio je Ante Križanac Kuvar, koji je u pripetavanju bio bolji od Dragana Mravka. Za uspjeh u ovom natjecanju dobioje prigodnu nagradu, bocu škotskog žestokog pića. U gađanju vratnice gola najprecizniji s deset metara bio je Luka Pašara, a za nagradu je dobio dres Junaka.

Na obnovljenom terenu odigrana je malonogometna utakmica između KN Sinjski Maligana i Bazane, a na kraju su slavili Maligani 5:3.

bazana festa

Nije samo sportski dio na terenu bio zanimljiv u ovoj svečanosti. Od jutarnjih sati za najmlađe pored igrališta postavljen je veliki gumeni dvorac na napuhivanje, a na kojemu je cijeli dan bilo zanimljivo i živo.

bazana festa

Nakon sportskih aktivnosti fešta na Bazani nastavljena je pučkom feštom do dugo u noć. Organizatori su za sve stanare, goste, prijatelje i sve koji su svratili do ovog dijela Sinja priredili bogatu besplatnu ponudu jela i pića. Za ove gurmanske trenutke mladima s Bazane u financijskim iznosima, pripremi hrane pomogli su stanari zgrade, tvrtka NIVO 2, CERURA Sinj, Sinjski Maligani.

bazana festa

Ovo sada preuređeno sportsko zdanje uistinu će biti pravo mjesto okupljanja mladih i starijih, mjesto druženja, igranja i odmora. Valja istaknuti kako ovaj teren u mnogim prilikama koriste i učenici iz obližnje OŠ Ivana Lovrića, te djeca iz sinjskih vrtića. Pored sportskog terena mladež Bazane uredila je okoliš pun zelenila, a na velikom potpornom zidu u dužini od 50-tak metara istaknuli su simbole postrojbi iz Domovinskog rata.

Pored odavanja poštovanja poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr.Franji Tuđmanu, mladi Bazane odali su posebnu počast svom tragično preminulom prijatelju, susjedu Jerku Vrci.

bazana festa

Nakon što je noć zamjenila dan sinjski Maligani su velikim vatrometom počastili domaćine ove svečanosti. Ova priča, koja je svoj vrhunac doživjela u prigodi Dana hrvatske Državnosti nadamo se kako će potaknuti i druge da u svojim kvartovima, naseljima s malo truda i volje i osobnim radom krenu sa sličnim aktivnostima. Netko ima ideju, netko zna organizirati, neko stručnim radom pomoći i može se doći do ugodne i lijepe priče. Ova priča s Bazane ul. 27-31 je potvrda toga.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh