bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Na triciklima iz Albanije do Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 10 travnja, 2021
susan chuck

U posljednje vrijeme Hrvatska bilježi povećani broj novooboljelih od koronavirusa. Među onima koji su pri vrhu ljestvice novoeboljelih je i Splitsko-dalmatinska županija. Kako bi se do ljeta i turističke sezone koju se već reklamira pod sloganom ‘Stay safe in Croati’ brojke novooboljelih oštro smanjilo, za našu i sve jadranske županije uvedene su i dodatne epidemiološke mjere, između ostalih i oštriji nadzor rada ugostiteljskih objekata. Sve ovo znatno utječe na dolazak turista u Lijepu našu.

Međutim, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od 1. travnja 2021. godine turisti iz Europske unije i trećih država koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID ili imaju negativan PCR, odnosno antigenski test s liste testova EU, mogu ući u Republiku Hrvatsku. Upravo je ova činjenica pridonijela jednoj zanimljivoj priči o bračnom paru iz Amerike,  o Chuck  i Susan koji su došli u Hrvatsku i posjetili Sinj.

susan chuck

Međutim, nije ovo jedna uobičajena turistička posjeta. To je zapravo povratak u grad i kraj koji im je ostao pri srcu. Naime, u srpnju 2019. godine u Sinj su, na Alkarsko trkalište,  Chuck i Susan stigli iz SAD-a, ni manje ni više nego na – triciklima. Priču o njima zabilježili smo na stranicama Ferate, prenijevši njihove dojmove o Sinju, o alkarskim provama, Alki, Muzeju Sinjske alke i ostalim prirodnim i drugim lijepotama Sinja i cetinskog kraja. Ovoga puta, uz pomoć direktorice TZ grada Sinja Monike Vrgoč pronašli smo ih u Ulici fra Andrije Kačića Miošića, kod njihovog omiljenog hostela u kojem su odsjeli. Naravno i ovoga puta njihovo je prijevozno sredstvo tricikl.

‘Ponovno je lijepo biti u Hrvatskoj i Sinju. Mi smo bili prije tri godine u Sinju za vrijeme Alke. To je nešto predivno. Ljudi, ponos, povijest…  zaista je to nešto što se ne zaboravlja. Imali smo odlično gostoprimstvo i susretljivost, a to je ono što čovjek pamti do kraja života’, kazuju nam supružnici Susan i Chuck.

Otkrili su nam i kako su, unatoč pandemiji koronavirusa, pristigli u dragi im Sinj.

‘U Sinj smo došli u ponedjeljak, 5. travnja. Došli smo iz Albanije gdje smo se sada udomaćili od prije četiri godine. U Crnoj Gori, u Herceg Novom smo se testirali i tako smo s negativnim testom ušli u Hrvatsku i došli ovdje. Inače, u posljednjih devet godina od kako smo u mirovini stalno smo u obilasku Europe koju smo cijelu obišli, kao i sjever Afrike. Sve to na triciklima, pojašnjavaju nam. Susan i Chuck u Sinju su još danas i u pratnji svojih domaćina obići će Muzej Sinjske alke, tvrđavu Kamičak i druge znamenitosti, a prethodnih dana obišli su Sinjsko polje, Cetinu i druge ljepote našega kraja.

Na kraju ugodnog, kratkog druženja s gostima iz Amerike, Chuck nam je pojasnio kako danas nastavljaju svoj put po Hrvatskoj.

‘Idemo prema Kninu, nakon toga kroz sve ove hrvatske prirodne ljepote idemo do Zagreba. Međutim, mi se ponovno namjeravamo vratiti u Sinj i ovaj kraj, jer ovdje je sve predivno’, kazuje Chuck.

Susan nam je otkrila i kako za sve ovo što rade godine nisu važne. Naime, Chuck je zašao u 77., a Susan u 72. godinu života.

Pozdravili smo se sa supružnicima iz daleke Amerike, sada žiteljima Europe s adresom u Albaniji i zaželjeli im mirnu i zdravu vožnju njihovim triciklima i, naravno, povratak u Sinj.

Ova priča dokaz je da je ovaj naš komad ‘Lijepe naše’ toliko interesantan stranim turistima, a sami nismo svjesni te činjenice. To su nam potvrdili upravo Chuck i Susan koji su, kako kažu, nakon prvog posjeta Sinju mnoge svoje sunarodnjake uputili u Hrvatsku i Sinj i druga mjesta u kojima su boravili.

susan chuck
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh